Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knep sin andra Guldbagge

/

Sven-Bertil Taube tog hem karriärens andra Guldbagge för sin roll i ”En enkel till Antibes”. Lisa Aschans ”Apflickorna” blev bästa film och Ruben Östlund vann pris för bästa regi på årets Guldbaggegala.

Annons

Det blev ingen storslam för ”Simon och ekarna” som var nominerad till 13 Guldbaggar. Priserna föll i stället jämnt ut över filmerna med flest nomineringar. Lisa Aschans hyllade långfilmsdebut ”Apflickorna” knep prestigepriset för bästa film. Ruben Östlund fick Guldbaggen för bästa regi för sin laddade och omdebatterade film ”Play” om ett tonårsgäng som rånar jämngamla med raffinerade metoder. Han passade på att tacka filmens unga skådespelare.

– Jag vill naturligtvis tacka de här åtta skådisarna som gjort en fantastisk insats. Det är en speciell film för skådespelare att göra och det har krävt mycket tid. Tyvärr är det 18-årsgräns för att komma in på den här galan. Så jag vill ha er hjälp att hylla killarna, sade han till publiken som applåderade killarna.

Priset för bästa skådespelare gick till Sven-Bertil Taube för hans roll i ”En enkel till Antibes”. Det är andra gången han tilldelas en Guldbagge.

– Jag måste erkänna att jag älskar att filma. Jag är innerligt glad och tacksam över detta fina pris. Vad säger man? Man ska tacka hela sin familj i en sådan här situation. Men jag måste dela äran med en fantastisk ensemble, sade han under galan.

Ann Petrén fick priset för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Björn Runges ”Happy End”. Hon har tidigare nominerats till två Guldbaggar och vunnit en.

– Först och främst vill jag tacka dig Björn Runge för att jag fick ett förnyat förtroende att spela en sådan komplex och intressant roll, de växer inte på träd, sade hon i sitt tacktal.

Skådespelerskan Inga Landgré tilldelades årets Hedersbagge. I sitt tacktal hyllade hon alla manusförfattare – och Kjell Bergqvist.

– Jag önskar att jag var Kjelle Bergqvist, men det är jag inte. När han fick en Guldbagge rusade han upp på scenen och sa ”jag är värd det här”. Förstår ni vad härligt att känna så? Så har jag aldrig känt. Men er värme värmer och den glädjer mig, sade hon.

På årets gala uppmärksammades också sju nya kategorier, bland annat bästa ljud, kostym och mask/smink.

Mer läsning

Annons