Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativt sommarmode

/

Det bjöds på Charity Fashion Party på Sjömanskyrkan i Gävle under lördagskvällen. Strandklänningar med 60-talskänningar och silverglänsande korsetter med futuristiska vibbar.

Annons

Lindansare med små paraplyer i olika färger balanserar sig ut på catwalken. Till glad musik visar de upp svala klänningar ur sommarkollektionen från Insekten Design. Plaggen, som skapas av Henna Loikkanen, påminner mycket om 60-talets enkla formspråk med primärfärger som rött och blått på vitt.

Till Little green bag, en av få låtar där versen svänger mer än refrängen, fortsätter de balanserande modellerna skrida fram. Nu med mönstrade kläder även i blommigt orange och rött. Ett linne med söt rosett mellan skulderbladen, lite som änglavingar, och en glansig kjol med medaljongmönster.

Det färgglada går över till svart och vitt, musiken speglar kläderna väl och helt plötsligt är vi inne i industriellt 90-tal med glansiga shorts och hårda linjer.

Om Henna Loikkanens kläder blickar bakåt drar Emma Sörensens kläder i Dissa Design mer mot framtiden, mot det futuristiska. Modeller i silverblänkande tyger och blinkande hårsmycken scannar av sin omgivning med olika apparater.

Dissa Designs sommarkollektion består av metallicblänkande tyger och latexliknande applikationer. En rostblank byxdress med vid ärm och haremsinspirerade byxor fångar ögat lite extra, den passar nog bra till de regniga och kvalmiga dagarna när man ändå vill vara elegant klädd.

Det är mycket tyll i många av ensemblerna, flickigt i sin skira fluffighet men med starka neonfärger som sätter kraft bakom.

När kreativa och egensinniga människor skapar kläder blir det mer deras egen smak än rådande trender. De är mindre brydda om vad omgivningen ska säga och mer sugna på att skapa för sin egen skull. Man vet aldrig vad som ska presenteras och det är rätt uppfriskande med modevisningar som står för sig själv. Som inte lutar mot någon annans trend än skaparens egen.

Inte bara mode visades under kvällen. Komikerna Hans Carstensen och Stephan Ahlgren underhöll, man kunde dansa afrikanskt med Kaskito och lyssna på musik av Derry Quay.

Joanna Grubbström

Mer läsning

Annons