Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigets krypskytt i kikarsiktet

/
  • Krypskytten Chris Kyle (spelad av Bradley Cooper) har beskrivits som den dödligaste soldaten i amerikansk historia.         Foto: SF
  • Krypskytten Chris Kyle (spelad av Bradley Cooper) har beskrivits som den dödligaste soldaten i amerikansk historia.         Foto: SF

Inledningsminuterna till ”American sniper” är några av de mest insugande filmminuter som jag har sett.

Annons

Krypskytten Chris Kyle, spelad av Bradley Cooper, ligger på ett tak och ser en mamma ge sin son en granat. Pojken springer mot amerikanska soldater en bit bort. På ett ögonblick måste Chris Kyle bestämma om han ska skjuta eller inte.

Clint Eastwood har filmatiserat Chris Kyles bok med samma titel som filmen. Dramat bygger således på verkliga händelser, på den ”legendariska” krypskytten Kyles upplevelser från kriget mot terrorismen. Han lär ha skjutit 160 människor under sin tid i Irak.

Filmen har på förhand kritiserats för att vara rasistisk, och av dokumentärfilmaren Michael Moore för att glorifiera krypskyttar, som enligt Moore är fegisar. Att Moore skulle dissa en film om USA:s krig i Mellanöstern är dock föga överraskande.

Det råder ingen tvekan om vilka som är good guys och bad guys, men jag har sett värre när det kommer till rasismanklagelserna. Filmer med grymma nazister har gjorts utan att peka anklagande mot hela tyska folket – och åtminstone jag lämnar salongen utan att ha blivit indoktrinerad att tro att alla muslimer är monster.

Chris Kyle blir besatt av att skjuta sin motsvarighet på motståndarsidan, en lika fruktad krypskytt som han själv är. Kampen står mellan dem, men också om Chris Kyles mänsklighet, om han ska kunna ta sig tillbaka hem till familjen, inte bara i kropp utan också i själ.

”American sniper” har potential att vara en bättre film. Ansatsen finns där stundtals, harklingar om vad USA:s krig i Mellanöstern egentligen betydde. Problemet är nog att filmen inte är fiktiv utan baseras på Chris Kyles liv, vilket gör att Clint Eastwood inte kan släppa på lojaliteten, även om huvudpersonen inte porträtteras som en helt igenom sympatisk man. Vem som helst skjuter inte ner 160 människor.

Utzoomat, som politisk betraktelse över världspolisen USA:s roll, är ”American sniper” ett misslyckande. Inzoomat, däremot, är den ett fascinerande porträtt av mästerskyttens roll i kriget och vilka mekanismer som får honom att ligga på taken och släcka liv efter liv. Eastwoods film får mig att önska en film om samma ämne regisserad av någon som inte är Amerikan.

Mer läsning

Annons