Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritisk Betnér laddar igen

/
  • Magnus Betnérs belönades nyligen med juryns hederspris på svenska ståupp-galan.

Ståupp-komikern Magnus Bétner har hyllats för sin samhällskritiska humor. Andra provoceras av att höra hans namn. Nu har nya showen ”Tal till nationen” premiär och föreställningar över hela landet väntar.
Till Gävle kommer han 1 oktober.

Annons

 

Vilka ämnen tar du upp?

 

– Självmord, folkmord och incest. Det blir lite blandat, stora politiska händelser och vardagsgrejer. Man kan utgå från att om jag tog upp ett ämne i förra showen ”Inget är heligt” så kommer det inte upp nu. Men sen vet man aldrig, ibland slinker väl Runar med i alla fall, säger Magnus Betnér.

Runar Sögaard är favorit

 

Livstilscoachen Runar Sögaard är ett av Betnérs favoritskämtobjekt. Homofoba kristna, sexistiska kvinnoideal, korkade nazister och Aftonbladets nöjesjournalistik är annat han gärna skämtar om. Men efter att ha framfört specialskriven satir om det senare för Aftonbladets ledningsgrupp i nya tv-programmet ”I ditt ansikte”, som har premiär i Kanal 5 15 september, är han färdig med att kritisera Aftonbladet. För ett tag i alla fall.

– Jag försöker hitta nya ämnen och inte bara köra samma hela tiden. Jag skriver hela tiden nytt material. Går man och ser mig nu kan man nästan gå och se mig igen i december, för halva showen är ny.

Magnus Betnérs föreställningar brukar vara en blandning av klassisk ståupp-komik och politiskt agitationsmöte.

 

Är samhällskritiken eller humorn målet?

 

– Samhällskritiken är väl det som driver mig. Men om jag sitter i ”Parlamentet” är det marknadsföring för att folk ska gå och se mig live, så där kan jag bara vara rolig och säga saker jag egentligen inte står för.

På scen är det hans egna åsikter som lockar till gapskratt, och känsliga ämnen behandlas ofta med brutalitet. För enligt Magnus Betnér måste man kunna skämta om allt.

 

Varför är det så viktigt?

 

– För mig handlar det om yttrandefrihet. Men måste få säga vad man vill, sedan tycker inte jag att alla skämt folk drar är kul. Men skulle man inskränka folks rätt att dra vissa skämt på grund av att en del människor eller grupper blir kränkta blir det plötsligt ingenting kvar.

 

Mer läsning

Annons