Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Hur mycket "Idol" tål egentligen Sverige?

/

Annons

Förra veckan gick den elfte "Idol"-finalen av stapeln i Globen. Sedan 2004 – med en paus under 2012 då TV4 försökte med "X-factor" – har sammanlagt 124 personer tävlat i fredagsfinalerna. Hur många minns vi i dag?

LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: Nej, föräldrar, SVT:s julkalender är inte porr för barn

När till och med den nuvarande juryn väljer att hoppa av TV4:s miljonprogram, trots att de tjänar skyhöga belopp på sin medverkan och de uppdrag de får på sidan av tack vare sin miljonexponering på bästa sändningstid bör TV4 tänka över hur mycket "Idol" Sverige egentligen tål.

124 idoler har vaskats fram under de elva åren programmet sänts. Elva vinnare och hur många minns vi i dag? Att räkna upp vinnarna av "Idol" känns ungefär lika enkelt som att få ur Bert Karlsson hur mycket han tjänar på sina asylboenden. I skrivande stund läser jag igenom listan med vinnarna och den enda jag kan komma på som haft en någorlunda givande karriär såhär i efterhand är Agnes Carlsson och då har vi ändå inte sett skymten av henne sedan "Så mycket bättre" 2013 – rätta mig om jag har fel.

LÄS OCKSÅ: Stjärn-dj spelar in video i Gasklockorna

Visserligen tävlar fjolårets vinnare, Lisa Ajax, i Melodifestivalen nästa år men av historien att döma behöver inte en medverkan på Sveriges största musikscen innebära ett startskott på en musikalisk karriär – Idolvinnare eller inte. Amanda Fondell (Idol 2011) tävlade 2013 och det slutade med en bottenplacering i sin deltävling.

Jag tänker att – kalla mig galen – inte bara TV4 utan Sverige tar en paus från dessa talangjakter. Nu har vi haft allt ifrån "Sikta mot stjärnorna" och "Fame factory" till "True talent" och "The voice". Vi har rannsakat landet på talanger i snart två decennier och vad jag kan komma på är Zara Larsson ("Talang" 2008) det enda namnet värt att lägga på minnet – men det kanske bara är jag.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att "Paradise hotel" äger

Det ska bli spännande att se vilka som väljer att hoppa på "Idol"-tåget nästa år. Sist TV4 försökte få fram en jury som skulle locka publik var det "The voice" 2012 där Carola, Petter, Ola Salo och Magnus Uggla satt och hur många minns det programmet? Inte jag. Google är min vän.

…

FLER KRÖNIKOR AV MOHAMED TOUZARI:

Det hände Linda Rosing och nu händer det Christer Sandelin

Vi måste sluta framställa avdankade kändisar som folkkära

Mer läsning

Annons