Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Jag är inte bara feminist för kvinnorna i Sverige

/
  • Att vara feminist innebär att bry sig om alla kvinnor i världen – inte bara de som bor i Sverige, tycker Frida Olsson.
  • Frida Olsson vill använda stämpelklockan när hon läser om hur kvinnor har det runtom i världen.

Annons

Att som feminist bli ifrågasatt tillhör vardagen. Många menar att vi kommit så långt i Sverige att det inte finns något att klaga på. Det finns så klart flera felaktiga saker i det påståendet. Det finns mycket att kritisera vad gäller jämställdheten i Sverige. Kvinnors mycket lägre löner, det ojämna uttaget av föräldraledighet och mäns våld mot kvinnor för att nämna några. En annan lika viktig aspekt av att vara feminist är att man inte bara är det för att kvinnor ska få det bättre i Sverige. Jag vill också kämpa för mina systrar i Egypten, Chile och Japan. Jämställdheten i världen suger på många ställen, bara det borde räcka för att alla skulle kalla sig feminister.

De senaste dagarna har mitt feministhjärta både bankat och sörjt. Jag läste med stigande frustration att iranska kvinnor blivit arresterade efter att regimen under en längre period spionerat på dem och kartlagt deras aktiviteter på sociala medier där de poserat utan slöja. När jag hör sådant vill jag ibland bara stämpla ut och ge upp. Vad är det för värld vi lever i? Men bara en dag senare ser jag en bild på en iransk kvinna som istället valt att raka av sig håret i protest – inget hår inget tvång på slöja. Kvinnorna i Iran gör motstånd varje dag och det faktum att regimen känner sig tvingade att arrestera kvinnor som tar bilder på sig själva utan slöja tyder på att de är rädda för att förlora kontrollen.

Samtidigt i en annan del av världen, i USA, har ett gäng unga muslimska kvinnor startat en streetdans-grupp där de på sina uppträdanden alltid bär slöja och heltäckande klänningar. De heter We’re muslim don’t panic och klär sig så för att krossa den stereotypa bilden av muslimska kvinnor som bär slöja. De vill utmana fördomar som många har om muslimer och inspirera unga muslimska tjejer till att följa sina drömmar och våga sticka ut. Precis som sina iranska systrar tar de kontrollen över sina egna uttryck även om tillvägagångssätten ser annorlunda ut.

Jag läser också om kvinnorna i byn Soudiane i Senegal som har läst en tre år lång kurs i mänskliga rättigheter. De nya kunskaperna har gjort att kvinnorna har fått mycket mer makt i sina byar, nu har de fått en röst och rätt att uttrycka sina åsikter för männen. Under kursen lärde sig också kvinnorna att läsa och skriva och de ingår i byrådet tillsammans med tolv andra kvinnor och sju män, en verklighet som var omöjlig för några år sedan. I flera tusen andra byar ser det likadant i Senegal i dag och 19 000 kvinnor har valts till ledande uppdrag i sina byar. Kvinnornas nya makt har lett till att färre flickor omskärs eller blir bortgifta.

När man känner sig extra deppig är det viktigt att komma ihåg de goda exemplen. Det finns starka kvinnor överallt i världen som gör motstånd, som gör tvärt emot vad som förväntas och som inte är rädda, trots att de har regimer, stater och fördomar emot sig. Det finns mycket kvar att kämpa för och vi systrar behöver varandra över landsgränserna. Det är för alla världens kvinnor jag kallar mig feminist, inte bara Sveriges.

Mer läsning

Annons