Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Julgalan – den sista samhällsservicen man skulle dra ner på

/

Annons

Vissa av er kanske har märkt att det har börjat bli väldigt mörkt ute sedan omställningen till vintertid. Själv så märker jag det inte speciellt mycket eftersom jag oftast ligger under täcket och kollar på Netflix hela dagarna.

Mörkrets ankomst vid den här tiden på året är dock ett säkert tecken på vad som komma skall, det vill säga julgalasäsongen! Det här är förmodligen årets brådaste tid för våra allra mest folkkära kändisar. Utöver alla vanliga julbestyr som vanliga människor också har, så måste kändisarna dessutom flyga kors och tvärs över halva Sverige och sjunga ”Stilla natt” tills de får talfel och behöver operera stämbanden.

Ingen by eller kyrka är för liten för att få besök av Peter Jöback och Sanna Nielsen en mörk kväll i november. Det är ju en sak att affären i byn riskerar att läggas ner och att de få som är bofasta riskerar att dö innan ambulans kommer utifall de blir sjuka, men julgalan är den sista samhällsservicen som man skulle dra ner på. Att få se Christer Sjögren sjunga ”White christmas” är nog ett av de allra mest basala mänskliga behoven som finns.

Det känns ändå rätt tryggt. Oavsett om det blir kärnvapenkrig och alla dör, eller om växthuseffekten gör att Gästrikland hamnar under vattenytan så kan man vara säker på att Sanna Nielsen kommer sjunga ”All I want for christmas is you” i våtdräkt någonstans på Valboslätten. Wailandet är det sista som lämnar människan.

Mitt i all julglädje så glömmer man faktiskt bort de som gör alltihop möjligt, det vill säga våra stackars artister. Tänk alla torra frallor som de behöver äta i ensamhet på hotellfrukostar runtom i Sverige när de reser runt och försöker sprida julglädje. Troligtvis så är de lika trötta på sitt jobb som utarbetade sjuksköterskor inom landstinget, med skillnaden att artisterna inte ens får OB-tillägg.

Jag skulle vilja att ni alla skänker en tanke till en kändis nära er som måste jobba hela julen. Ge dem en kram. Visa att ni finns till som medmänniskor. Be om att få ta en bild till Instagram och låtsas vara starstrucked. Det kan göra oerhört stor skillnad för en sönderstressad sopran.

Vart finns egentligen välgörenhetsgalan till förmån för alla kändisar som måste jobba med julgalor? Tänker mig något i stil med ”Svenska hjältar”-galan, där personer med stort civilkurage hyllas och får ta emot pris av typ Mark Levengood. Det tycker jag att våra folkkära artister skulle vara värda!

Mer läsning

Annons