Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Om ingen agerar så har vi snart bara sportbarer och Waynes i den här stan

/

Annons

Jag är skakad. På måndagen nåddes jag av beskedet att Södra kommer att läggas ner. Detta blott två dagar efter att jag senast tryggt och vanemässigt klampat in, skämts lite över att jag är där IGEN, beställt en alldeles för dyr finsmakaröl för att sedan beställa två billigare tjeckiska. Precis sådär som jag brukar. Nu är det slut med det.

Barer kommer och går lite hur som helst i Gävle, andra nedläggningar har jag tagit med en axelryckning om jag ska vara ärlig – denna har jag svårt att hantera.

Inget ont om ägaren som väljer att lyssna på sin kropp för att inte gå in i väggen. Jag respekterar det beslutet. Det svider bara lite att det inte var för att "Det gick dåligt ekonomiskt" och "Var ett för smalt koncept" som stället läggs ner.

LÄS MER: Södra Mat Bar Kaffe stängs för gott

Tydligen gick Södra bra. Men nu står vi Gävlebor här igen ändå – med en sportbar runt varje knut och utan ett ställe som spelar någonting annat än Linda Bengtzings senaste hits från mitten av 00-talet och Avicii och hans vänner. Det där är förvisso aningen hårddraget – vi har ju trevliga CC-puben till exempel som matar på med liveakter i en sällan skådad takt – men sen då?

Jag läste att Järnvägskrogen skulle byta inriktning nyligen och i sann klickjaktsanda säger jag med all världens tänkbara ironi: du kan aldrig ana vad för typ av bar som ska öppna där istället.

LÄS MER: Södra bar förbjuds servera halvstekt hamburgare

Gävle behöver ställen som tänker annorlunda. Södra var ett sådant. Sportbarerna som jag tjatat om är ett exempel på att det är väldigt mycket samma i den här stan, alla Waynes fikaställen är ett annat. Nu senast med flaggskeppsfiket där Nordeabanken varit så länge jag kan minnas.

Med en överhängande risk för att sticka i ögonen genom att låta alldeles för Stockholmsromantisk och hipstrig: Södra var stället för oss som aldrig flyttade. Där kunde vi sitta och låtsas att vi var i en stad som hade lite mer att erbjuda än Boston Celtic-burgaren. Bara en och annan raggarbil med Eddie på högsta volym kunde spräcka den bubblan.

Nej, det viktigaste att ta med sig från det här debaclet är det att Södra gick bra. Jag upprepar: Det gick bra. Det var inte för smalt och det gick ihop ekonomiskt, enligt ägaren Ronald Erling i alla fall. Vi får helt enkelt tacka Södra för att de banade väg och så får någon annan ta vid där Södra slutade.

I väntan på att någon agerar och öppnar ett nytt ställe i Södras anda så kommer alla Gävles hipsters att vandra omkring planlöst på stan, utan mål och mening med utekvällen.

Alternativt sitta på Hemnet och drömma sig bort: Sökord: Ta mig härifrån bara.

*

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons