Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronisk depression blir komisk med Nour El Refai

/
  • Nour El Refai ska dela sina deppigheter med publiken i Hofors och Gävle.

Nour El Refai tar avstamp i sina egna svårigheter med kronisk depression i föreställningen "En komisk depression".
Hon kommer till både Hofors och Gävle i helgen för att dela sin sorg med teaterbesökarna.
– Det är lättare än att dela den med sina vänner, säger hon själv.

Annons

Ordspråket lyder "Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halv sorg" men Nour El Refai tänker inte köpa de bevingade orden rakt av. Dubbel glädje – javisst – men sorgen är betydligt mer komplicerad än att den helt givet halveras av att dela den med nära och kära.

– För mig är det snarare att delad sorg är dubbel sorg tillsammans med ens vänner. Jag är så väldigt osentimental när jag berättar om mina sorger och det drabbar mina vänner hårt. De blir jättepåverkade, säger Nour El Refai till Arbetarbladet.

Det är ett annat förhållande på scen inför personer hon inte känner. Där kan Nour El Refai vara så osentimental hon vill.

– För mig blir det här ett sätt att bearbeta saker jag skrivit ner under senare år, säger hon.

Nour El Refai har diagnostiserats med kronisk depression. Föreställningen skildrar hennes 2012 då hon "var ledsnats i världen" och "skickade 4 000 fylle-sms i veckan" som hon själv beskriver året i marknadsföreningen av turnén.

– Mamma flyttade till Dubai och det blev krig i Syrien, säger hon kort.

Nour El Refai berättar att hon har en bra period i livet just nu – och turnélivet hjälper bara till säger hon när Arbetarbladet undrar om det inte kan bli lite tradigt.

– Det är bara jättekul, särskilt då jag har Moa Svan med mig också. Vi har helt egna fåtöljer i bussen, så det är bara magiskt och noll jobbigt att resa runt. Det hör ju till, säger hon.

Hofors och Gävle är inga obekanta resmål – särskilt inte för en whiskeykännare som Nour El Refai är.

– Jag håller i whiskeyprovningar och är förstås bekant med både Gammelstilla och Mackmyra. Jag var faktiskt uppe i Hofors för något år sedan på invigningen av destilleriet, berättar hon.

Mer läsning

Annons