Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturkrockar på Getaway-TV

/
  • Duon Micke Blazquez och Agneta Sjöblom tillsammans med filmare Jörgen Svendsen.

Gefle Dagblad och Arbetarbladet presenterar i dag sin TV-satsning under Getaway. Presenterar gör vi också våra två programledare. Färska som programledare men knappast några nybörjare inom musiken – trots olika ingångar.

Annons

Gävlebon Agnetha Sjöblom är storkonsument av kultur i olika former och allätare när det kommer till musik. Främst gillar hon klassisk musik, vilket hon får utlopp för inte minst som flitig besökare på Gävle Symfoniorkesters konserter. Hårdrock har flugit henne förbi och så även rockmusik i stort, men Beatles, Rolling Stones, Hep Stars och Tages var svåra att undvika under ungdomsåren.

Tillsammans med Micke Blazquez ska hon under Getaway Rock Festival med start på onsdagen, dagen innan det drar i gång, göra ett tv-inslag varje dag med fokus på mingel med Getaways besökare. Hon ser fram emot uppgiften, nyfiken på att veta mer om vad hårdrock egentligen är. Det blir första besöket på Getaway som hon enbart hört ljud i från på avstånd tidigare år.

– Jag har noll koll på hårdrock men är intresserad av saker som vilka beröringspunkter som finns mellan opera och hårdrock. Dramat i hårdrocken, det scenkonstnärliga och sminkningens betydelse. De stora gesterna, scenkostymerna och scenografin.

Agnetha Sjöblom hyser också ett stort teaterintresse, går ofta på Gävle Teater och Folkteatern Gävleborgs föreställningar och sitter med i Gävles Teaterförenings styrelse. Farbror Gösta Sjöblom var intendent på Gävle Teater, vilket tidigt väckte lust för scenkonst.

Vad anser du om termen kulturtant?

– Den har fått en positivare klang med åren, som kulturbärare. Jag ser mig dock inte som en tant, men däremot som ivrig kulturkonsument.

Micke Blazquez har ett mer långvarigt förhållande till hårdrocken. Närmare bestämt sedan barnsben då en två år äldre kompis räckte över ett blandband med AC/DC och Iron Maiden – han fastnade direkt. Sedan 2012 har han varit drivande i Gefle Hårdrocksklubb som håller till i källaren på Harrys.

– Vi var ett gäng som kände att det saknades något i Gävle så vi startade hårdrocksklubben. Både för att sätta Gävle som musikstad på kartan men också för att ge lokala band en chans att stå på scen, de som står i en källare och repar hela veckorna.

Programledarrollen är något nytt för både Agneta och Micke men han ser framemot att göra debut.

– Får man chansen måste man ta den! Jag älskar att träffa människor, hårdrock och att testa på nya grejer så det kändes sjukt roligt när jag fick frågan.

Mer läsning