Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse Brandeby är död

/

Skådespelaren och komikern Lasse Brandeby är död. Brandeby insjuknade under inspelningen av "Fångarna på fortet" och har sedan dess periodvis vårdats på sjukhus för njurproblem. Natten mot söndagen avled han på sjukhus, skriver Expressen.

Annons

"Det är med stor sorg och saknad vi måste meddela att vår älskade goe Lasse Brandeby har gått bort efter en tids sjukdom. 2011 11 20 somnade Lasse in omgiven av nära och kära", skriver Lasse Brandebys sambo Ninnie Fjelkegård, dottern Anna Brandeby Harström och vännen Lasse Kronér i ett mejl till TT.

Lasse Brandeby har under hösten och sommaren varit allvarligt sjuk. Under sommarens inspelningarna av "Fångarna på fortet" i Frankrike insjuknade den folkkäre underhållaren. När han kom hem till Sverige igen lades han in på sjukhus där läkarna konstaterade njurproblem.


Journalist
Trots att tillståndet var illavarslande var Brandeby ändå försiktigt optimistisk. Till Expressen sade han att han hoppades undvika dialys.
- Det innebär tre dagar i veckan, tre timmar om dagen så det hoppas jag att jag slipper.
Lasse Brandeby startade sin karriär som journalist. Det var också när han arbetade för Radio Göteborg/Sjuhärad som han uppfann den excentriske Kurt Olsson. Karaktären fick fäste hos publiken och Brandeby tog så småningom med honom till tv-rutan och filmduken.
Lasse Brandeby var också en uppskattade revyartist och så sent som i våras blev han en fast ensemblemedlem i Nya revyteatern i Göteborg.


Hälsoproblem

De senaste åren har Lasse Brandebys hälsoproblem varit flera. Under 2007 blev han en storfavorit i TV 4:s "Let's dance" och trots att han nästan vädjade till tv-tittarna att bli utröstad hängde han kvar till det fjärde sista programmet. Det hade dock sitt pris. Lasse Brandeby fick efter inspelningen vårdas på sjukhus för lunginflammation och hjärtflimmer. Kort därefter spelade han in kriminaldramat "Irene Huss".
- Jag är så full av arbetslust nu när jag är frisk. Jag har lugnat ner mig lite, men på något sätt tror jag att det går att jobba mycket utan att stressa upp sig. Jag vill passa på att har roligt nu när jag förstått hur snabbt det kan gå, sade han till TT Spektra då.
Året därefter drabbades Lasse Brandeby av dubbla hjärnblödningar under en föreställning i Arlöv.


"Fruktansvärt jobbigt"
Programledaren Lasse Kronér har stöttat Brandeby under sjukdomsperioden och träffade honom senast på fredagen.
- Jag visste att det var sista gången vi sågs. Det var fruktansvärt jobbigt att stänga dörren efter att jag kramat honom. Jag visste att det var sista gången, säger han till Aftonbladet.
Lasse Brandeby blev 66 år.


Liv Sander/TT Spektra
liv.sander@ttspektra.se

Mer läsning

Annons