Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt dina tår spreta fritt i sommar

/

Öppna tår, nätdetaljer och remmar i massor. Efter en lång vinter svalkar vi sommarfötterna i luftiga skor. Botanisera i utbudet och hitta en sval stil för alla tillfällen – kontoret, stranden eller midsommarfesten.

Annons

Frihetskänslan när man kan slänga av sig de tunga vinterskorna är svårslagen. Att låta fötterna få spreta fritt i fina färgstarka skor är nästan ännu bättre. Men svala fötter innebär långt ifrån bara enkla flipflops.

I år finns massor att välja på i butikerna för den som vill lufta fötterna i något snyggt, vid alla tillfällen.

De trendigaste detaljerna för i år heter remmar, perforeringar och öppen tå. Och det som tidigare var förbehållet en vis typ av sko finns nu i alla slags skomodeller och färgställningar.

En detalj som den öppna tån kan man till exempel hitta på skoletten lika gärna som på ett par pumps.

Förra årets hit, gladiatorsandalen, hänger kvar som trendfaktor nummer ett i sommar. Designers som Balenciaga, Givenchy och Dolce & Gabbana har alla presenterat sina versioner på catwalken inför säsongen och den flerremmade skon har också synts flitigt på kändisar som Ashley Olsen och Gwyneth Paltrow under våren. På catwalken har de riktigt höga som knyts ända upp till knäet varit allra mest aktuella. Men för den som inte vill gå så långt finns en hel del vardagligare modeller att välja mellan.

Matcha till korta shorts eller kort klänning och du har sommarstilen som i en liten ask. För en mer historisk touch, kombinera med sommarens svepande långklänningar. Nyckelorden när det gäller matchningen är antingen ordentligt kort eller ordentligt långt.

En annan tydlig trend är skor som låter tårna kika fram – ett inslag som har varit mer eller mindre obligatoriskt på designernas sommarvisningar. Allt från söta remsandaletter till robustare pumps med kilklack har försetts med den detaljen i år.

För den som fortfarande har några veckor kvar på jobbet, och behöver en sko som både ser representativ ut och känns somrig och sval, kan dessa vara ett bra alternativ. De passar dessutom också till sommarens alla fester som bröllop och midsommar.

80-talets nätskor har också gjort en comeback 2008. I 2000-talstappningen återfinns de som detaljer på såväl ballerinaskor som pumps. Där har de också fått sällskap av perforeringarna, alltså större utskurna hål som dekoration. Här är det färgstark retro som gäller.

Anna Hedlund/TT Spektra

Mer läsning

Annons