Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss snacka gala

Annons

”Det är mobbning.” Orden är Helena Bergströms . Skådespelarskan är förbannad. Hon rasar. Tv-programmet är SVT:s Debatt förra veckan. Det finns en massa saker i världen att vara skitarg för – så Helena har all rätt till sin ilska.

Orsaken till hennes utbrott är Guldbaggegalan. Jippot sänds på ettan i kväll.Hennes make, regissören Colin Nutley har – trots publikframgång för Änglagård 3 – inte nominerats till någon guldbagge. Paret väljer därför att bojkotta galan och Helena Bergström vill ventilera sina åsikter.”Det här handlar inte bara om Colin Nutley, utan om hela fin- och fulkulturdebatten. Det som är folkligt är fult. Det är mobbning.”, säger hon.

Mobbning alltså?

Det är inte den första galan i år där det har ”mobbats”. Få lär ha sett hela Golden Globe-awards förra helgen – men ingen kan väl ha missat Ricky Gervais öppningstal på den amerikanska branschtillställningen.

Så gott som varenda nöjeskrönikör har höjt talet till skyarna vid det här laget – med rätta. Om du mot förmodan inte har sett det så leta snabbt upp det på Youtube.

Ricky Gervais hittade tillbaka till den ton som gjorde att han slog igenom i serien ”The Office”. Det var den vidrigt underbara (och trovärdiga) mellanchefen David Brent jag såg där på scenen på The Beverly Hilton Hotel i Los Angeles.Men alla är inte lika glada. En rad berömda skådespelare som svassar runt i världspressen och föder sig på uppmärksamhet fick sig en eller flera gliringar. ”Oacceptabelt” och ”över gränsen”, enligt somliga.

Mobbning rent utav?

Nej, Ricky Gervaise sa med humor det som många tänker – i ett sammanhang där fjäsket är kung. Och jag kan inte låta bli att dra paralleller till den svenska Guldbaggegalan.Kan det inte helt enkelt vara så att guldbagge-juryn har helt rätt i fallet med Colin Nutley. Jag har inte sett Änglagård 3 – men jag har sett en helvetes massa filmer som han har gjort – och flera är skitdåliga. Har han gjort en enda sevärd film det här millenniet? Inte tycker jag att filmerna blir bättre för att de har setts av miljoner svenskar.

Mobbning är en vidrig företeelse som pågår dagligen överallt i världen. Det ska lyftas fram i ljuset och utplånas. Men att Colin Nutley inte får någon guldbagge är inte mobbning. Petra Mede är värd för årets Guldbaggegala. Jag hoppas att hon har sett och inspireras av Ricky Gervais tal från Golden globe-awards.

Idrottsgalan, Golden globe-awards och Guldbaggegalan. Oscarsgalan väntar bakom hörnet. Att galorna inte är speciellt bra tv är nog de flesta ense om. Men det känns rätt meningslöst att klaga på dem. Ta det för vad det är, titta med en vän och hoppas att någon bjuder på ett bra tal.

Eller så struntar ni i det helt – stänger av teven och beger er till Gävle Konserthus på lördag.

Där och då avgörs Arbetarbladets Local heroes-gala. Nu kan vi börja snacka gala.

Mer läsning

Annons