Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lazee: ”Jag ska bli Europas kung”

/

Albumdebuterande Lazee nöjer sig inte med succé i Sverige.
Han tänker erövra Europa också – och därefter hela universum.
– Jag har fått uppdraget från Gud, säger den 22-årige Malmörapparen.

Annons

”If you’re the best then I am the greatest”, rappar Lazee på stenhårda grime/drum’n’bass-låten ”Heartless”, en av flera höjdpunkter på debutalbumet ”Setting standards”.

Och den här självsäkerheten genomsyrar hela skivan.

– ”The sky’s the limit” fick jag höra från mamma redan som liten. Jag har alltid trott på mig själv. Varför ska jag stå i en butik och jobba, när jag har fått den här talangen av Gud? säger Lazee utan någon falsk blygsamhet när vi träffas på skivbolagskontoret inför releasefesten i Stockholm.

Över huvud taget är Malmörapparens kaxiga attityd väldigt ”osvensk”, i brist på bättre ord.

– ”Lagom” är inte min grej, det ordet existerar inte på engelska. Jag är ”fantabulous”, säger Lazee.

Bodde sex år i London

 

Egentligen heter han Mawuli Kulego, växte upp i Malmö och introducerades tidigt för massor av musik av pappan, som var diskjockey.

– Genom honom fick jag höra soul, reggae och funk men det var med hiphopen som jag verkligen hittade min egen musik, minns Lazee.

I tolvårsåldern flyttade han ensam till London och tillbringade de följande sex åren där.

– Som barn var jag ett ”bad ass”, eftersom pappa inte alltid var med i bilden. Därför skickades jag till min morbror i London, så att jag skulle få en bra utbildning och lära mig engelska ordentligt. Det var en kamp, men också nyttigt. Jag lärde mig att bli självständig, berättar Lazee.

”Mer än hiphop”

 

Åren i London introducerade honom för urban brittisk klubbmusik – hiphop, techno, jungle, drum’n’bass, grime – som allteftersom formade Lazees egen musikaliska vision.

– Jag såg helheten, tog in allt och kände att jag ville vara mer än hiphop-artist, säger han.

Väl hemma i Malmö igen började Lazee spela in albumet tillsammans med producenten Ishi. Det första smakprovet blev electrobaserade hitlåten ”Rock away”.

– När jag spelade upp den för hardcore-hiphoppare tyckte de att den lät knäpp och undrade vad jag sysslade med. De hade fel..., säger Lazee som blandar stilarna hejvilt på ”Setting standards”, med alltifrån 80-talsdisco till drum’n’bass, house och samarbeten med rockband som Neverstore och Fred Durst (Limp Bizkit).

Spelar med Snoop Dogg

 

Och Lazee är övertygad om att hans musik är vad världen har väntat på – inte minst med tanke på att självaste Snoop Dogg vill ha honom som förband till sin Stockholmsspelning 2 september.

– Wow, hans ”Doggystyle” är en av mina favoritskivor. Snoop har alltid gått sin egen väg och struntat i vad andra tycker, det känns otroligt att få spela med honom.

– Hoppas det blir lika kul som när jag ”battlade” med Wyclef Jean på Café Opera förra året, säger Lazee.

Men trots att amerikanska artister börjar upptäcka honom, räknar inte Lazee med att slå i USA.

– Egentligen är det inte intressant för mig. Jag vill bli ”The king of Europe”, det är så det ska stå om mig i historieböckerna i framtiden, säger han.

Nils Johansson/

TT Spektra

Mer läsning

Annons