Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledin nyfiken på nya arenan

/

Sandvikens stjärnor inviger Göransson Arena.
Över två miljoner svenskar har redan sett Tomas Ledin live.
När arenan invigs blir det 5 500 fler.

Annons

Introt till Tomas Ledins nya låt ”Håll ut” påminner om signaturmelodin till tv-serien ”Friday night lights”, om den fotbollstokiga småstaden Dillon, Texas, där stadens befolkning samlas varje fredag för att se high school-laget spela. En passande slinga att spela när en annan sporttokig stad, Sandviken, ska inviga sitt nya bandytempel.

Tomas Ledin och Malena Ernman är dragplåstren när Göransson Arena nu invigs.

Tomas Ledin hade, när intervjun gjordes tidigare i veckan, ännu inte sett arenan, och var nyfiken på att få se den. Från Jernvallen har han emellertid många minnen.

– Jag har sett Jimi Hendrix där, jag har sett handboll, jag har spelat där med Sandvikens symfoniorkester, så visst har jag en relation till Jernvallen.

När artisterna bokades in till arenan, var Ledin stjärnan, om än med storhetstiden bakom sig, medan Malena Ernman var stor i sin genre, men i en genre som inte är välkänd i de breda folklagren.

Men sedan hände, som bekant, saker.

– Nej, jag känner mig inte utkonkurrerad, säger han med ett skratt. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att det gick så bra och det ska bli roligt att träffa henne.

När På Gång intervjuade Malena Ernman om invigningen i våras, sa hon så här:

– Det är jättekul och en ära, men ännu roligare blir Kammarmusikfestivalen i augusti.

Tomas Ledin är även aktuell med en ny skiva, ”500 dagar om året”, och en turné efter några års paus. Sommarens skald har inte kunnat hålla sig från ämnet den här gången heller, men han hävdar att ”Håll ut” inte egentligen är en sång om sol, sand och varma vindar.

– Det råkar bara vara så att mina populäraste låtar har handlat om sommar. Men ”Håll ut” handlar egentligen inte om sommar, utan om yin och yang, att om det är dåligt så vänder det förr eller senare.

Skivan är positiv i tonen, säger han, i den ekonomiska krisens spår, och uppmaningen att hålla ut kan lika gärna metaforiskt handla om att vänta ut de tuffa tiderna.

Tomas Ledin är inte provokationernas man, och den provokationen som han står för är den ofrivilliga, då bredbent svennerock är en genre som tenderar att irritera smakdomarna. (“Sandvikens store son! De skulle ha varslat honom i stället för alla på Sandvik“, skriver exempelvis en av dessa smakdomare på Helsingborg Dagblads hemsida.)

Men på nya skivan blir han provokatör.

Och han provocerar med någonting som, vid närmare eftertanke, är så självklart, så Tomas Ledin:

Medelklassen.

I låten ”Medelklassens okrönta kungar” hyllar han den samhällsklass som han anser sig själv tillhöra, de som det senaste året har burit samhället på sina ryggar efter det att en ekonomisk överklass har dränerat skattkistorna.

– Jag tycker att det är fascinerande att medelklassen är så provocerande.

I rockens värld är det alltjämt identifikation med arbetarklassen som är kutym, även om det är medelklassen som ständigt växer, vilket exempelvis syns i Sandviken, där arbetarna på bruket ersätts av en välutbildad akademikerklass.

– Utan en medelklass hade det varit kaos, det är medelklassen som bär västvärlden på sina axlar.

Efter 22 sommarturnéer har över två miljoner svenskar – en egentligen helt hysterisk siffra – sett Tomas Ledin live.

På invigningen av Göransson Arena adderas den siffran med 5 500 personer.

Annons