Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Let's dance - i Sjömanskyrkan

/
  • Får vi lov. Pär Olsson, Millie Leon och Åsa Lindgren är initiativtagarna till Gefle latindansfestival som drar igång i nästa vecka.
  • Får vi lov. Millie Leon, Pär Olsson och Åsa Lindgren är initiativtagarna till Gefle latindansfestival som drar igång i nästa vecka.
  • Får vi lov. Millie Leon, Pär Olsson och Åsa Lindgren är initiativtagarna till Gefle latindansfestival som drar igång i nästa vecka.

Tänk ett par hundra fötter. Tänk glidande tangosteg och snabba lindyhop-skutt.
Tänk helt enkelt en väldig massa dans i Sjömanskyrkan i Gävle.
I nästa vecka drar Gefle Latindansfestival i gång och då blir det just så.

Annons

Dans är poppis. På tv. Men också på riktigt.

Det dansas redan en hel del i Sjömanskyrkan. I kaféet dras borden åt sidan och stolarna radas upp längs väggarna. En efer en droppar människor in med skopåsar i händerna. Några klassiska tangotakter hörs i högtalarna.

Det är tangokafé. Som det brukar vara, varvat med salsa, på onsdagskvällarna på Sjömanskyrkan (eller Musikhuset som det ju också heter).

Men det kommer alltså att bli mer dans, mycket mer dans där i veckan som kommer.

Åsa Lindgren, Pär Olsson och Millie Leon är initiativtagarna till den sprillans nya Gefle Latindansfestivalen.

– Det anordnas såna här festivaler på olika håll i Sverige. Men det saknades den här typen av festival i Gävle, säger Pär Olsson som ihop med de andra två startat förening gefle Dansfestival som de nu jobbar ideellt med.

Minder grejer har ordnats här, men att lägga danskurser flera dagar på raken och i flera olika danser är alltså nytt för stan.

– Vi har försökt att inte bara ha latindanser, vi ville blanda och få med så många som möjligt, säger Millie Leon.

Det innebär ett digert schema där det ryms lite ovanligare danser som zouk, ett slags brasiliansk variant av lambada, reggeaton och rueda, som är salsa som ringdans med utropare.

På onsdagskvällen kan alla som vill gratis prova på tango, på torsdagskvällen är det lindyhop som gäller. Sen på fredagen drar själva festivalen igång på riktigt med kurser både på nybörjarnivå upp till avancerad.

– Jag har lagt schemat så att man ska kunna gå nybörjarkurs i tango och sen i salsa, förklarar Pär Olsson.

Den som aldrig har tagit ett danssteg förr kan alltså lära sig en hel del på festivalen. Precis som de erfarna dansarna har möjlighet att dansa på svårare nivå, eller för den delen prova på en dans de aldrig dansat.

– Det är sällskapsdans det handlar om. Inte tävlingsdans, understryker Åsa Lindgren.

Och det är inte bara hårt slit i workshops. På både fredags- och lördagskvälen blir det fest med mat och en väldig massa dans, på tre dansgolv med tre olika inriktningar.

– Och så har vi en kurs i fotmassage också, säger Pär Olsson.

– Det är lätt hänt att man glömmer att ta hand om fötterna, säger Millie Leon.

Redan nu har de sålt en del festivalpass, både till folk i Gävle och från Uppsala och Dalarna. De hoppas på uppemot hundra deltagare i danskurserna.

Och går allt som det ska arrangerar de festivalen igen.

– Då kanske vi har råd med liveband, säger Pär Olsson.

Men det går alldeles utmärkt att dansa till inspelad musik också, det märks där i kaféet på Sjömanskyrkan. Ett efter ett glider paren ut på golvet i smeksam tangotakt.

Nästa vecka är det dags igen. Med besked.

På www.dansfestival.info kan man läsa mer.

Mer läsning

Annons