Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda Pira dubbelt prisad på P3 Guld

/
  • Veronica Maggio och Linda Pira, kvällens två huvudpersoner på P3 Guld-galan.
  • Linda Pira fick pris för både årets låt och årets hiphop/soul.
  • Veronica Maggio fick Guldmicken på lördagskvällen.

Rapparen Linda Pira prisades för såväl årets låt som i kategorin årets hiphop/soul när P3 Guld-galan hölls på fredagen.

Annons

Den prestigefulla Guldmicken gick till Veronica Maggio, First Aid Kit blev årets grupp och Timbuktu årets artist.

Nio kategorier, åtta vinnare, men bara en man. Under fredagskvällen hölls P3 Guld-galan i Scandinavium, Göteborgs största inomhusarena dit en publik på 3 900 personer kommit för att se den livesända festen.

På årets gala prisades nästan uteslutande kvinnliga artister.

– Många män har nog trott att det har sitt på det torra, men så sitter en massa kvinnor och snickrar på låtar. Det har kvinnor alltid gjort, men nu tror jag att skivbolag och bokningsbolag tar den kvinnliga publiken på allvar. Det gör att kvinnliga artister kan existera på ett annat sätt, sade Beatrice Eli, som vann priset för årets pop.

Linda Pira vann priser i kategorierna årets hiphop/soul och för hiten "Knäpper mina fingrar". Den kaxiga partydängan som innehåller verser från en lång rad kvinnliga artister utsågs till årets låt.

– Det känns otroligt kul att hiphop har kommit så långt att vi vinner såna här priser. Och som kvinna känns det oerhört stort, sade Linda Pira efter galan.

Att Linda Pira blev galans drottning var kanske talande för musikåret 2014. Tillsammans med artister som Rosh, Joy, Julia Spada och Cleo hyllades hon för Ladies first på Dramaten.

– Jag tror att intresset har funnits hela tiden, folk vill se kvinnor på scenen. Vi märkte det när vi sålde slut på Ladies first. Det är de som har kämpat och banat vägen som har gjort det här möjligt, sade hon efter galan.

Guldmicken brukar räknas som P3 Gulds finaste utmärkelse. Priset delas ut till en artist som under det gångna året utmärkt sig i livesammanhang. Guldmicken gick i år till Veronica Maggio som turnerat flitigt med albumet "Handen i fickan fast jag bryr mig".

Under förra årets P3 Guld-gala utsågs Veronica Maggio till årets artist, men årets Guldmicken-pris är hennes första.

– Min ingång var inte att jag var superbra live så jag förtjänade nog inte den här efter första eller andra turnén. Men nu känner jag att jag har åkt land och rike runt och gjort mig förtjänt av just den här Guldmicken, sade hon.

Till årets nykomling utsågs Tove Lo, årets pop gick som sagt till Beatrice Eli, årets rock/metal till hårdrocksbandet Crucified Barbara och årets dans till DJ:n och producenten La Fleur.

Den hyllade duon First Aid Kit fick det tunga priset årets grupp och i till årets artist utsågs Timbuktu, den ende man som prisades under årets P3 Guld-gala. Varken First Aid Kit eller Timbuktu var dock på plats under galan.

Mer läsning

Annons