Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loffe jagar myter på kanalen

/

"Loffe" Carlsson, Eva Röse, Magnus Härenstam och Svante Grundberg är tillbaka på Göta kanal för film nummer tre.

Annons

Dessutom blir det manuscomeback för Hans Iveberg - som skrev den första "Göta kanal" för 30 år sedan.
Göta kanal fortsätter att forsa fram genom det svenska filmlandskapet. Den första filmen hade premiär 1981, den fristående uppföljaren kom 2006 och nu är juldagen 2009 vikt för premiär på "Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet".
Frågorna är: Vem är kanalkungen? Och vad är hans hemlighet?
- Kanalkungen är Baltsar von Platen som byggde kanalen på 1800-talet, säger Göran Lindström som producerar filmen tillsammans med Anders Birkeland.
- Och det finns en stor myt om den hemlighet som är förknippad med honom. Tyvärr dog han innan han hann inviga kanalen, och därmed gick hemligheten i graven med honom. Så nu är alla rollfigurer i filmen mycket intresserade av att lista ut vad det kan vara.
Trotjänarna tillbaka
Göran Lindström vill inte berätta vilka skådespelare som är klara - förutom trotjänarna Janne "Loffe" Carlsson, Eva Röse (hans dotter), Magnus Härenstam (kronofogden) och Svante Grundberg (kanotisten som alltid lyckas hamna i vattnet).
Regissör är Stephan Apelgren som tidigare regisserat "Pistvakt" och flera Wallanderfilmer. Och manuset innebär en återkomst för Hans Iveberg, som både regisserade och skrev den första "Göta kanal".
- Om det inte blir som man vill får man göra det själv. Jag tyckte inte tvåan var särskilt kul, men vad som är roligt är individuellt, säger Iveberg.
"Loffe" Carlsson säger att "Kanalkungens hemlighet" löser många frågor kring de två tidigare filmerna.
- Det kommer att bli en jävla kul film. Min rollfigur Andersson är på ruinens brant som vanligt, men det är inte hans eget fel. Och han kämpar vidare.
Kors och tvärs
Filmen ska spelas in från mitten av maj till mitten av juli. Eftersom film ett reste från Stockholm till Göteborg och film två åt andra hållet kommer trean "att börja på olika ställen och fara kors och tvärs", enligt Lindström.
Budgeten ligger på 28 miljoner och filmen är, liksom tidigare, till största del privatfinansierad.
- Men vi fick nio miljoner i marknadsstöd av Filminstitutet, och det var tur, säger Göran Lindström.
- Finanskrisen har gjort det svårare att finansiera film. Sponsorsidan är helt död och de som förlorat pengar på börsen vill inte investera i filmer. Många som varit med tidigare säger att det inte är läge just nu.

Mer läsning

Annons