Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxiga dagar i Gävle

/
  • Ojojoj. Dedson är galet skicklig.Snabbtorkar. Anton Hååg hindrar färgen från att rinna ut på målningen. Han var en av tre som graffitibattlade utanför Länsmuseet.
  • Myshörna. Ville man inte dansa så kunde man spela.Foto: Catharina Sandström
  • Ojojoj. Dedson är galet skicklig.Snabbtorkar. Anton Hååg hindrar färgen från att rinna ut på målningen. Han var en av tre som graffitibattlade utanför Länsmuseet.
  • Groovigt. Abdel dansade sig till en av platserna i battlet inne på Gävle teaters scen.
  • Gatan på scenen. Streetdancen närmar sig den ”vanliga” dansen i årets upplaga av ”Pump the jam”.

Streetfestivalen ”2 days of hiphop” är i Gävle.
På Gång hängde runt dag ett.

Annons

et luktar färg redan när man passerar bysten av Per Murén som står i hörnet på Länsmuseets trädgård. Under ett partytältstak står fyra graffitikonstärer och målar varsin målning, det karaktäristiska ljudet av burkar som skakas och färg som sprejas blandar sig med musiken från bergssprängaren som står där på marken.

Anton Hååg drar med snabba rörelser upp ljusoranga streck på sin duk, samtidigt som han kastar ett öga på skissen som han har i handen. Han har rest från Borlänge och är alltså en av dem som skickat in skisser till Riksteatern.

I varje stad som den turnerande festivalen ”2 new days of hiphop” kommer till har tre konstnärer fått battla om vem som ska få sin duk utställd i Stockholm och dessutom pynta ett Playstation 3.

– Jag ska fan måla i dag, det var länge sen.

Daniel Bzdusek och hans kolleger från Riksteatern har insett att museets graffitivägg bara står och väntar med stora tomma vita ytor en bit bort.

et är egentligen oförskämt lyxigt. I dagarna två händer det massa sköna hiphopgrejer mitt i stan. Få av dem kostar ens nåt. I går var det graffitibattle och dansföreställning, i dag är det workshops i dans med dansarna från i går, i rap med Mackan Price från Fattaru och Tom Piha från Fjärde världen och i graffiti och streetart med såväl en liten historiegenomgång som praktiskt målande och pärlplattebyggande.

Och på kvällen är det lasergraffiti i hörnet av Drottninggatan/Centralgatan och showen ”Passa micken” med Mackan Price och Tom Piha på Goa Lounge.

Kan man begära så mycket mer?

Gävle teaters foajé stretchar en kille genom att nästan gå ned i spagat. Han och ett gäng andra ska köra varsitt solo där i faojén för att tävla om att få vara med uppe på scenen och battla.

Den ena killen efter den andra avlöser varann där på stengolvet och de snurrar och liksom exploderar av kraft, den ena efter den andra.

Domare är proffsdansarna Go och Dedson och de kan inte riktigt bestämma sig utan tre killar får dansa varsin gång till. Caesar snurrar galet fort nere på golvet och blir en av de fyra. Abdel slår nästan som en knut på sig själv och kvlificerar sig till det riktiga battlet också.

Men man undrar var tjejerna är.

itt i teaterfoajén finns en myshörna, med saccosäckar och en gigantisk tv-skärm. Det är turnésponsorn, en konsoltillverkare, som erbjuder provspel.

edson, Go, Steph och Niki är de fyra danare som gör föreställningen ”Pump up the jam”. Dedson är nyförvärvad sen förra året och han drar ner jubel med sina grymma hopp och sin kroppskontroll.

Annars är gatan längre bort än tidigare. Den här upplagan av ”Pump up the jam” berättar mer, och närmar sig på så sätt ”vanlig” modern dans.

Det känns både och. Man skulle vilja gärna ha ännu mer story. Samtidigt som det är nåt alldeles särskilt med att se styrkeuppvisningarna som hör till streetdancen.

vå semifinaler, ett lokalanpassat (Gävle finns med) smakprov från showen ”Passa micken” och så är de lokala dansarna Dogge och Caesar i final. Den sistnämnda dansade stående på en hand (!) i semin, och Dogge gör headspins som om det vore världens enklaste grej.

Det är publiken som röstar. Dogge tar hem det, med ett leende.

Dag ett av ”2 days of hiphop” är slut. Nu väntar dag två. Underbart.

Mer läsning

Annons