Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magiska svampar på Spegelns punkfest

/
  • Punkfest. Magic Mushrooms är ett av banden som spelar under lördagens punkfest på Spegeln. Erik Süss träffade bandet inför spelningen.
  • Tillbaka på scen. Tillbaka till 80-talet – när Spegeln har punkfest står det lokala bandet Magic Mushrooms åter på scenen.
  • Magic Mushrooms.  När bandet började spela kunde ingen av dem spela nåt instrument.

Inför helgens punkfest på Spegeln har På Gångs Erik Süss träffat Magic Mushrooms. Ett band som fortfarande lever. Och som fortfarande har Iggy Pop-kroppar.

Annons

Min första liveupplevelse vad gäller punk är när Tykoz Bravader spelade på en utescen i Hofors Folkets park. Vid mikrofonen stod Peter Endahl och sjöng – nej skrek – ”Fan, fan, fan” 20 år innan Thåström gjorde detsamma. Jag var lite rädd för de där Tykoz som bildades i Robertsholm utanför Hofors där Ebba Grön, Reeperbahn och tidiga Uggla var kungar. Ur Tykoz Bravaders aska reste sig Magic Mushrooms, och ene gitarristen, Fille Nilsson, är en av två initiativtagare till helgens punkgala på Spegeln.

– I sann punkanda kunde ingen av oss spela nåt instrument när vi började, berättar basisten och sångaren Peter Endahl. Vi kunde inte ta ett enda ackord.

– Vi gjorde det bara för att få tjejer, flikar Fille in med ett leende.

Men när Magic Mushrooms bildades blev musiken mer avancerad. Precis som när Thåström la ner Ebba Grön för att starta Imperiet, blev programmeringar på synth allt viktigare för bandet. Erik Olsson som spelade synth då, men gitarr på punkgalan, drar en humoristisk suck:

– Ja, den där EPS-synthen hade vi alltid problem med live. På vår relasefest på Lättings för Gud Jävlas-EP:n la den av ett tag.

– Ja, vi har råkat ut för en del saker genom åren, säger Peter och berättar hur Erik vid en spelning på Kalmar Nation i Uppsala skulle göra ett coolt avslutningshopp i en låt. Scenen var låg, Erik slog huvudet i en takbalk, glasögonen flög ut i publiken och Erik landade i trumsetet. Resten av bandet fick leta glasögon.

– Vi spelade till och med på McDonalds när det låg i Winnhuset. När vi spelade ”Jack the Ripper” skrämde vi bort alla barnen. De ler vid minnet igen.

Från att ha spelat covers av Reeperbahn, Dag Vag, Docent Död, Police (!) med flera började ”svamparna” alltså att skriva och spela in egna låtar. Det var kassettdemos som gällde på 80-talet och Peter och Erik satt i bil från Gävle till skånska Svalöv, där Peter gick teaterutbildning, för att leverera demos till potentiella spelställen. Internets möjligheter var fortfarande en utopi. Men ambitionerna var stora, och slitet gav en del utdelning.

– Jag träffade på en tysk utbytesstudent som fick en demo och tog vår musik till Tyskland där den spelades i radio en del, säger Peter.

Med ett ironiskt leende på läpparna säger Erik och Fille att Magic Mushrooms alltid varit missförstådda i Sverige och att folk har bättre musiksmak utomlands. Men det gick hyfsat på hemmaplan också. Bandet spelade in en video till låten ”Rött ljus”, en dramatisk inspelning där pyrotekniken skenade iväg och exmedlemmen Jesper Erikssons byxben fattade eld. Videon rullade både i TV2 och ZTV, jämfördes med ”A Clockwork Orange” och programledaren E-Type ringde upp för en telefonintervju.

Men nu är det sju år sedan bandet spelade live, sist var det som förband till nya stjärnskottet Marit Bergman. Peter studerar konst, Fille är elevassistent/bartender, Erik är psykolog med stressinriktning och trummisen Lasse Sandberg, som inte var med under intervjun, kör lastbil.

Alla är ansvarsfulla fäder och jag frågar om Magic Mushrooms, punkgalekvällen till ära, kommer att uppträda i bara överkroppar med en stor svamp målad på bröstet. Det var trots allt deras signum.

– Självklart, svarar Fille. Vi har fortfarande Iggy Pop-kroppar.

Mer läsning

Annons