Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malena Ernman tog hem segern

/
  • Malena Ernman från Sandviken får representera Sverige i Ryssland. Vid sin sida har hon kompositören Fredrik Kempe.

Det blir operapop som i Moskva i maj. Malena Ernman vann Melodifestivalen 2009 i en superjämn final med den kitschiga ”La voix”.
– Jag ska skrika mig hes i kväll, jag är så lycklig.

Annons

Malena Ernman kom med i Melodifestivalen som joker, och ansågs på sin höjd kunna ta sig vidare till Andra chansen. Hennes Fredrik Kempe-skrivna operapoplåt ”La voix” gick dock mycket längre. Direkt till final från deltävlingen i Malmö, och därefter succé i finalen. Full pott av folket, men bara en åttondeplats av juryn.

– Jag är så smickrad av folkets röster att det inte finns ord. De har visat stort mod genom att rösta fram en operasång, jublade Malena Ernman efteråt.

Segern i Melodifestivalen ställer till angenämt bekymmer för 38-åriga Ernman, hett eftertraktad på operascener världen över. Redan på söndagsförmiddagen skulle mezzosopranen ta ett flyg till Tyskland för att börja jobba ”på riktigt” igen. Troligen måste hon stuva om rejält i schemat för de två veckor hon nu behöver spendera i Moskva.

– Den kärlek jag känner i kväll går inte att jämföra med att stå på operascenen. Det här smäller högre än allt annat, förutom mina två barn, sade Malena Ernman.

Tvåa i den väldigt ovissa finalen blev Caroline af Ugglas, som efter tio år som udda fågel i Musiksverige nu får sägas vara folkkär. Hon fick även näst flest röster av folket.

EMD kom trea, efter att ha fått rätt jämna poäng av såväl tv-publik som jury.

Sämre gick det för Måns Zelmerlöw, som inför finalen nämnts som vinnarfavorit. Det blev bara en fjärdeplats, trots att han fick högst poäng av juryn. Han vägrade dock deppa:

– Jag kommer tillbaka. Med en ännu bättre låt och ett ännu bättre nummer.

Den internationella juryns röster lästes upp av serbiska Marija Serifovic som vann schlager-EM 2007.

Den kritiserade jurygruppen gav sin tolvpoängare till Sarah Dawn Finers ”Moving on” och tian till Caroline af Ugglas. Kanske är det dock ett dåligt tecken inför Moskva att Malena Ernman bara fick en poäng ”internationellt”.

Allra sämst gick det för Molly Sandén, som fick den osmickrande sistaplatsen i tävlingen, efter att endast ha skrapat ihop två poäng.

Finalen inleddes med att Petra Mede med startfältet i släptåg kördes in på ett lastfordon till tonerna av en ryskinfluerad Kylie Minogue-låt som hon själv sjöng. Mede sade i veckan att hon skulle känna sig extremt stolt när kamerorna slocknat på lördagskvällen, och med facit i hand måste hon sägas ha all rätt att känna så.

Nu tar schlagermusiken välbehövlig vila i ett par månader. Tisdag den 12 maj tävlar Sverige i den första semifinalen i schlager-EM i Moskva, och förhoppningsvis återfinns Malena Ernman även i startlistan när finalen avgörs fyra dagar senare.

Michael Jackson har aldrig gjort sig känd för måttlighet och sent på torsdagen bekräftades det femtionde datumet för hans show ”This is it” på O2 Arena i London, som tar 20‑000 åskådare. Om samtliga biljetter går åt kommer alltså precis en miljon människor se vad som presenterats som hans sista spelningar någonsin – i Storbritannien.

Hittills finns ingenting som pekar mot att han inte skulle lyckas fylla Arenan 50 gånger. På fredagen, när den ordinarie försäljningen startade, var 360 000 förbeställda biljetter redan sålda och köerna utanför O2 Arena ringlade långa.

Den ende ser ut att kunna sätta stopp för ett historisk konsertrekord är Michael Jackson själv. Stjärnan har inte genomfört en längre turné på tolv år./TT Spektra

 

1 748 970 samtal kom in till telefonomröstningen. 3 457 434 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Mer läsning

Annons