Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskliga galenskaper

Annons

Det finns fans som lyssnar, fokuserar på musiken och köper skivor för att visa sitt stöd. Det finns också fans som gränsar till galenskap: diggare, dyrkare och samlare. Beroende på hur långt du kommit i din besatthet hamnar du i någon av dessa kategorier.

Diggarna är kameleonterna du hittar överallt runtomkring dig. De nöjer sig oftast med att bara införskaffa samtliga album och singlar, höja volymen för många snäpp när låten spelas på radio och spendera några laxar på konserter runt om i landet. Dem har också till vana att jämföra världens alla artister med just sin favorit för att dra slutsatsen: ingenting är bättre än mina favoriter.

Okej, vi har avklarat den första och milda kategorin.

Vidare till dyrkarna som skulle kunna beskrivas som diggare med ett klart utvecklat missbrukarbeteende. Efter en tids diggande och åter diggande beger sig man sig ut på farlig mark, suktandes efter något starkare. Man hittar dem med näsan nere i artistens specifika tidning under lunchrasten, fullt upptagna med att lusläsa i stället för att delta i en konversation. En dyrkare har skapat sig en specialmail enbart för alla brev skickade från artistens eller bandets forum han/hon är medlem i och har bokat flyg inför den kommande turnén på en annan kontinent. Du kan också vara säker på att en dyrkare haft en eller annan dröm om artisten/bandet i fråga.

Sist men absolut inte minst har vi samlarna. Gränsen mellan dyrkare och samlare är hårfin då en samlare lever upp till en dyrkares alla kriterier. Skillnaden ligger i som namnet tyder på, en person son lever för att samla på sig allt som har med idolerna att göra. Koppar, kläder, tidningar och prydnader är guld värda. Allt material förvaras tryggt och skyddas från den grymma omvärlden i form av oroliga vänner och familjemedlemmar. Samlarna kan, hör och häpna, rabbla upp åren då skivorna släpptes och kan samtliga texter utantill. De kan också ha en önskelista vars innehåll kan vara mycket svåra att få tag på, samtidigt som de är väldigt dyra. Exempel på det kan vara kläder eller instrument från någon tidigare turné.

Det spelar egentligen ingen större roll vilket fack du hamnar i, du har redan fastnat i musikens egendomliga, träskliknande värld. Dem som skaffar Spotify Premium enbart av den anledningen för att kunna lyssna på samma låt mer än tio gånger vet vad jag menar.

Om det nu finns någon frälst själ där ute som står i sitt laboratorium och jobbar på ett botemedel mot sådana galenskaper, det ska jag ta reda på efter att beställt hem min nya Beatles tröja.

Niusha Khanmohammadi

Mer läsning

Annons