Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskinen mullrar in med beats och kontrovers

Om du besöker Cava på fredag kväll måste du dansa.

För du vet väl vad albumaktuella duon Maskinen tycker om dem som inte dansar?

Annons

Att genrebestämma musik är inte alltid en barnlek, men med Maskinen är det svårare än vanligt. Deras extremt dansframkallande musik är en furiös ström av electro och hårda beats med snabb rap på provocerande svenska.

Om man inte känner till Maskinen, eller de två medlemmarna Frej Larsson från Slagsmålsklubben och Herbert Munkhammar från Afasi, kanske man åtminstone har hört låten ”Alla som inte dansar (är våldtäktsmän)”, en floor filler från 2007 som snabbt fick igång snacket kring en grupp som har legat ganska lågt i sin medieexponering.

Uppmärksamhet fick de hur som helst när en 32-årig man från Karlstad polisanmälde låten, med motiveringen att den pekar ut alla som inte dansar som brottslingar. Anmälan gick inte vidare till åtal, och duon bakom Maskinen tog uppståndelsen med en klackspark.

Just nu är de inte bara aktuella med en liveshow på Cava (ovanför Pitchers), utan även med albumet ”För Sverige åt helvete” som har spelats in i Rio och Sao Paolo. På albumet samarbetar de med allt från internationella stjärnor som Bonde do Rolê till Uppsala-rapparen Spakur. Tidigare var även Kihlen från Snook en del av gruppen, men han valde att hoppa av.

”Alla som inte dansar (är våldtäktsmän)” har inte skrämt Maskinen från kontroverser, och i singeln ”Pengar” har de klätt ut sig till prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Liknande outfit hade de när de stod på scen under Pride-festivalen. Texten om att sälja sex är delvis självupplevd, har Maskinen avslöjat i Norrländska Socialdemokraten.

Exakt varifrån namnet Maskinen har kommit från har inte På Gång lyckats klura ut, men en ledtråd är att följande Andy Warhol-citat finns med i en av deras musikvideos:

”Maskiner har mindre problem. Jag skulle vilja vara en maskin, skulle inte du?”

Om svensk electro/rap inte passar, kanske en helkväll med Michael Jackson-hyllningar låter som en roligare kväll. Cava följer under lördagen upp Maskinens besök med en natt helt ägnad Kungen av pop.

Mer läsning

Annons