Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerskap i extrembio

Annons

Fyra filmer i ett sträck, är det något att skryta med?

De som deltog i förra veckans Twilight-maraton på Filmstaden i Gävle, satt i biofåtöljen från tidig eftermiddagen till mitt i natten. Lucia movie night brukar också vara en utmaning, somliga medtar kudde.

Men det är ingenting i jämförelse med Skandinavienmästerskapen i filmtittning som just avgjorts.

I mästerskapen handlar det inte om att tycka att Robert Pattinson är snygg. I mästerskapen handlar det om att hålla ut. Oavsett. Oavsett hur man mår. Oavsett vad som visas (man tror att man kan titta på Robert Pattinson hur länge som helst, men bevisligen, nej).

Filmtittningsmästerskapen genomfördes för första gången i världshistorien. Det ska sägas att arrangören är väldigt intresserad av att sälja hemmabioanläggningar med utstuderat många högtalare. Ett reklamjippo alltså. Men deltagarnas prestationer blir ju inte sämre för det.

Mitt eget rekord som recensent är 18–19 biofilmer på fyra arbetsdagar. Löjligt i sammanhanget.

Jag kollade in den pågående tävlingen som livestreamades på webben. Team Växjö stirrar som zombies, ett annat gäng står oroligt upp framför skärmen, ett tredje sällskap snackar oavbrutet med varandra. Filmen som visas är ”Kommissarie Späck”; man förstår dem.

Enligt reglerna ska varje film ses i sin helhet, inklusive eftertexter. Deltagarna (tre personer i varje lag) får tio minuters paus mellan varje föreställning för toalettbesök. Mobil och dator är tillåtet, dock enbart för att uppdatera omvärlden om ställningen. Man får inte läsa tidningar.

Öppningsfilmen är ”X-men: First class”, följd av ”Wall Street money never sleeps” och ”Love guru”. Redan där är det kört för norska Team Sandvika.

När tävlingen går in på osannolika dygn två återstår dock fortfarande halva fältet. Nio galna lag.

Lanande dataspelare anses allmänt som tåliga men brukar jämförelsevis se betydligt blekare ut redan efter en enda vaknatt.

Slutstriden står mellan Växjö, Bergen och Stockholm. Nördarnas Meckan? Efter ytterligare några filmer tvingas stockholmarna lämna in. Men Växjö och Bergen håller ut. Norge, som har det inofficiella rekordet på drygt 73 timmar efter en inhemsk tävling förra året, tänker inte vika ner sig.

I sportvärlden finns ultramaraton med distanser på tio mil eller mer, och även varianten spring så långt som möjligt på sex dygn.

Extremfilmtittande är raka motsatsen. Hänga i soffan med polare, stoppa i sig mängder av junk och koffein.

Det enda gemensamma är väl plågan. Och att kroppen så småningom tar stryk.

Filmtävlingens deltagare får inte lida av högt blodtryck, anorexia eller andra sjukdomar, klargör arrangören som även passar på att friskriva sig från allt ansvar vid ”eventuella dödsfall”.

Skandinaviska mästare i filmtittande, blir slutligen, ta-da, svenska Team Växjö med en segertid på nästan 81 timmar.

Tre dygn, åtta timmar, 55 minuter, av konstant filmtittande.

Vinnarlaget består av tre spexiga killar i 30-årsåldern, som möjligen är väldigt bra på att powernappa med öppna ögon.

Hur många filmer det blev totalt? 49 stycken. Men alltså, enbart som förevändning för att hålla folk vakna i en fysisk och psykisk kraftmätning. Det krävdes inte direkt att de skulle kunna redogöra för handlingen efteråt.

Mer läsning

Annons