Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MOHAMED TOUZARI: Manliga världsstjärnor har lika mycket ansvar att säga ifrån

/
  • Rättstvisten mellan popstjärnan Kesha och Dr. Luke har varit en obehaglig följetong under vintern. Mohamed Touzari ger sin syn på saken.

Annons

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om den pågående rättstvisten mellan sångerskan Kesha Rose Sebert (Tik Tok, Right Round, Timber m.m) och producenten Dr. Luke som har jobbat ihop med världsstjärnor som Nicki Minaj, Bon Jovi och Rihanna. För de som inte har hängt med kommer en snabb recap:

Dr. Luke och Kesha började jobba ihop redan 2005. I okotober 2014 lämnade Kesha in en stämningsansökan där hon hävdar att Dr. Luke våldtagit, drogat och misshandlat henne i nästan tio års tid. Trots det vägrar Sony häva deras kontrakt där hon är tvungen att spela in i alla fall sex album till tillsammans med Dr. Luke.

Ni kanske tänker att ni hört henne på radion men sanningen är att Kesha inte släppt någon musik sedan 2013. 2014 lades hon in på ett behandlingshem för sina ätstörningar. Ätstörningar som ska ha utvecklats efter trakasserierna ifrån Dr. Luke där han bland annat ska ha kallat henne för “ett tjockt jävla kylskåp” och hänvisat till hennes kroppsfigur. Det var efter sin tid på behandlingshemmet – med uppmaning från sin läkare – som Kesha valde att stämma Dr. Luke som nekar till allt.

Den 19 februari 2016 möttes de i rätten där Kesha bad om att bli frisläppt från sitt kontrakt med Sony. Utanför hade hundratals fans till henne samlats och det var en gråtande Kesha de fick se lämna rättssalen då domaren nekade frihet från Dr. Luke och Sony.

Stora namn som Lady Gaga, Ariana Grande, Lorde, Alessia Cara och Lily Allen har ställt sig bakom Kesha. Gaga valde att hålla tal på Oscarsgalan om sexuella övergrepp och Taylor Swift donerade strax över två miljoner kronor till Kesha i hennes kamp mot Sony.

Något som slog mig efter alla dessa rubriker var en gemensam faktor bland dessa stora namn som valt att offentligt ställa sig bakom Kesha – alla var kvinnliga.

Jag läser att folk blir arga på Taylor Swift för att hon inte uttalar sig utan bara skänker pengar. Däremot läser jag ingenting om folk som ifrågasätter varför t.ex. Ed Sheeran, Sam Smith, Justin Bieber eller Drake inte uttalar sig.

Nu är jag ju ingen världsstjärna men jag har svårt att förstå varför dessa män väljer att inte uttala sig. Beror det på att de helt enkelt inte bryr sig om problemet då de inte rör dem och att män generellt sällan är utsatta för sexuella övergrepp i samma utsträckning som kvinnor? Förmodligen inte men manliga världsstjärnor har lika mycket ansvar att uttala sig inom den här typen av frågor som kvinnliga och det är något som inte händer just nu.

Troligtvis för att de inte har samma press på sig att göra det. När män är tysta kring ämnen som handlar om sexuella övergrepp är det ingen som påpekar det men när kvinnor är det är folket snabba att döma.

Jag tycker att det är tråkigt. Nu är chansen att Justin Bieber läser den här texten minimal men i ett idealiskt samhälle hade jag gärna sett de personer med inflytande över hela världen - särskilt inom samma bransch - dels hålla varandras ryggar men främst använda sin makt till något konstruktivt. Nu menar jag inte att Justin ska uttala sig i Israel - Palestina-konflikten utan att när sånt här händer inom branschen skadar det inte att säga “Hörru Dr. Luke, att våldta och misshandla en person psykiskt och fysiskt i drygt ett decennium är rätt dåligt och du bör dra åt helvete” men vad vet jag.

Mer läsning

Annons