Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mord på Öresundsbron i ny tv-serie

/
 • Över gränsen. Ett lik på Öresundsbron leder till ett, inte helt friktionsfritt, samarbete mellan den svenska polisen           Saga (Sofia Helin) och danska Martin (Kim Bodnia).            Foto: OlaKjelbye
 • Succé? Hans Rosenfeldt, manusförfattare, och skådespelarna Sofia Helin och Kim Bodnia.

På onsdag är det premiär för höstens stora SVT-satsning – kriminalserien ”Bron”. Det svensk-danska samarbetet har väckt nyfikenhet. Redan innan serien har haft premiär finns planer på en andra säsong.

Annons

I första avsnittet av ”Bron” hittas en kvinna mördad – mitt på Öresundsbron, på gränsen mellan Sverige och Danmark. När överkroppen visar sig tillhöra en svensk och underkroppen en dansk medborgare tvingas de två ländernas poliskårer till ett tätare samarbete än vad de önskar.

– Vi gick verkligen i gång på tanken att inleda serien med ett delat lik, mitt på landsgränsen, säger Hans Rosenfeldt som skrivit manus till ”Bron”.

Känd från ”Brottet”

Det var för sex år sedan som han, tillsammans med Måns Mårlind och Björn Stein, började skissa på det som skulle bli den tio avsnitt långa tv-serien. När Kim Bodnia, som spelar den danska polisen Martin Rhode, prisar både manus och arbetsprocess sitter Hans Rosenfeldt i sin fåtölj och myser.

– Det här är det bästa jag någonsin har gjort, säger Bodnia som har tv-serier som ”Brottet” på meritlistan.

Udda kommissarie

Martin Rhodes svenska kollega spelas av Sofia Helin (”Masjävlar”, ”Arn”). Saga är en minst sagt udda figur och inte den lättaste av kollegor.

– Jag var väldigt irriterad på henne i början, säger Sofia Helin om sin rollfigur. Fan vad irriterad jag var. Jag fattade inte hur hon tänkte. Sen förstod jag att hon tänker tvärtemot hur jag tänker i nästan allt. Och då blev det enklare.

För att förstå hur en person som Saga blir bemött ute i samhället prövade Sofia Helin att agera som sin karaktär i vardagen. Hon berättar att de flesta hon mötte reagerade med att tycka att hon var dum i huvudet.

– Men det gör inte Martin, i stället för att ge upp blir han fascinerad av henne.

Kulturkrock

Precis som samarbetet mellan tv-seriens poliser har det inte varit oproblematiskt att jobba i en produktion där två kulturer möts. Trots att Kim Bodnia och Hans Rosenfeldt gärna betonar likheterna mellan svenskar och danskar upplevde Sofia Helin skillnader i arbetssätt.

– Man har mycket mer hierarkiska strukturer i Danmark än i Sverige och det kunde uppstå en del missförstånd på grund av det. Där finns en aning mer ”star treatment” i attityden gentemot skådespelare.

Sofia Helins svenska genombrott, filmen ”Masjävlar”, fick ljumma recensioner i Danmark. Med ”Bron” får hon en chans att visa upp sig för den danska tv-publiken.

Blir det här ditt genombrott i Danmark?

– Ingen aning, men det vore väl spännande, säger Sofia Helin försiktigt.

– Ja, det blir det, försäkrar Kim Bodnia, betydligt mer övertygande.

Erika Walukiewicz/TT Spektra

Mer läsning

Annons