Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt mannen bakom Oscar Wïlde

/
 • NY SERIE. Joakim Burholm ritar ”Oscar Wïlde”, På Gångs nya serie om                          killar i ett band.

I dag är det premiär för På Gångs nya seriestripp ”Oscar Wïlde”.

En serie om några killar i ett hårdrocksband.

Upphovsman: Joakim Burholm, som läser serietecknarprogrammet på Högskolan i Gävle.

Annons

Joakim Burholm har en förkylning.

Gay Talese döpte sitt klassiska reportage om Frank Sinatra till ”Frank Sinatra has a cold”, för att markera hur en liten simpel förkylning kan förstöra för en sångare och hans omgivning.

Kanske är det värre för en sångare, men ändå – föreställ er att sitta och rita en serie en hel dag med droppande näsa.

Hälften av deltagarna i serietecknarprogrammet på Högskolan är förkylda, och följaktligen är det tomt bland ljusborden i tecknarsalen, som ännu i början av höstterminen inte har fått det kreativa kaos av pennor, papper, halvfärdiga figurer och idéer som växer fram under de kommande månaderna. I ett hörn står ett gammalt Nintendo.

Joakim Burholm plockar fram ”Oscar Wïlde” på ljusbordet, På Gångs nya seriestripp om några killar i ett hårdrocksband.

– Det går halvtaskigt för dem, de är amatörmässiga, säger Joakim Burholm.

I centrum står Oscar, som tvingas att flytta in till kompisen Räkan. Handlingen kretsar kring deras gemensamma liv och bekymmer.

– Huvudpersonen Oscar börjar likna mig lite väl mycket, det är oroväckande.

Joakim Burholm ler klurigt under sitt röda, yviga hår när han säger det, och medan han funderande pratar om sitt serietecknande trycker han pennan – klick klick klick – mot sin underläpp.

”Oscar Wïlde” är fylld av roliga situationer, kanske mer underhållande för läsaren än för Oscar och Räkan själva.

– Jag tycker om att ha skämt om sådant man egentligen inte får skratta åt.

Han säger att det går att värka fram idéer, genom att bara fundera i ett tyst rum, men de bästa idéerna är de som kommer spontant, eller, ännu hellre, halvvägs in i sömnen.

– När jag ska sova kommer många idéer, men det kan vara drygt att kliva upp och anteckna dem. En natt gick jag upp sju gånger, sedan fick jag tvinga mig själv att somna.

– Om bilderna tilltalar mig fortsätter jag att läsa serien, men storyn måste vara bra, annars slutar jag att läsa, hur snygga bilderna än är.

En tecknare som Joakim Burholm beundrar är Martin Kellerman. Men mest för hans entreprenörskap, hur han har gjort hunden ”Rocky” enorm.

Men ursprungligen kommer inspirationen från hans egen far, vars begåvning i teckning han talar beundrande om.

– Han hade alltid en penna i handen.

Joakim Burholm försöker att vara lika driven som Martin Kellerman, och han ligger ständigt i för att marknadsföra sig själv som serietecknare.

– Ska man bli upptäckt måste man ligga i och visa att man finns. Det är inte någon som kommer förbi här på tecknarprogrammet för att leta efter nya förmågor.

Om han inte hade varit driftig hade du inte fått följa Oscar och Räkans öden i På Gång. Men nu blir de ett återkommande inslag på sidorna. Om bara idéerna och tecknandet – och inte snoret – kan fortsätta rinna.

Mer läsning

Annons