Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albumaktuella Motörhead öser på efter tungt år

/
  • När Motörhead-sångaren Lemmy Kilmister har repat sig efter sjukdom ger sig bandet ut på en ny världsturné.
  • Motörheads Mikkey Dee, eller Micael Kiriakos Delaoglou som han egentligen heter, har spelat trummor i över 40 år och gjort minst 7|000 spelningar.
  • Hårdrockbandet Motörhead, som består av Phil Campbell, Lemmy Kilmister och Mikkey Dee, släpper nya plattan

Fjolåret förstördes av Lemmy Kilmisters hälsoproblem. När sångaren nu har repat sig släpper rocklegendarerna i Motörhead en ny platta och åker ut på världsturné – trots att svenske trummisen Mikkey Dee vill ta det lugnare.
– Det är som att öppna en ny burk mask, det är bara fullt ös – medvetslös, säger Mikkey Dee och skrattar.

Annons

Den 51-årige Göteborgssonen, som egentligen heter Micael Kiriakos Delaoglou, är nyss hemkommen från spelningar i östra Asien. Den 28 augusti släpps nya plattan "Bad magic" och härnäst väntar en två månader lång turné i USA. I höst tar hans Motörhead över Europa och nästa år är spelschemat minst lika fullspäckat.

– Med sucken i halsen får jag säga att jag vill dra ner på turnerandet, nu flyter turnéerna samman utan paus. Jag behöver ladda om, klippa gräset och käkar Hönö-kaka, för att kunna bli supertaggad igen. 150_200 spelningar om året är väldigt mycket, säger han.

Han beskriver fjolåret som en "down-period". Sångaren Lemmy Kilmisters hälsa blev allt sämre och till sist tvingades bandet ställa in hela Europaturnén. Efter att ha lytt kollegornas och läkarnas råd mår sångaren i dag bättre och i en aktuell intervju med The Guardian berättade Kilmister att han bland annat har ändrat sina dryckesvanor – från whiskey och cola till vodka och apelsinjuice.

– Klart som fan att vi var oroliga, det var ju en familjemedlem som mådde dåligt. Han är snart 70 år och så som han har levt sliter det på kroppen. Det viktigaste var att han skulle må bättre, även om det hade inneburit att Motörhead tvingades lägga ned, säger Mikkey Dee.

I början av december gör hårdrockbandet, som firar 40 år i år, två spelningar på svensk mark – i Scandinavium i Göteborg och Hovet i Stockholm.

– Det är helt fantastiskt att spela i Sverige, men promotorn bävar då jag har en gästlista som sträcker sig till Helsingfors. Men om man lirar en gång i Göteborg är hela släkten, alla polare, grannar, fröknar, sportcoacher, fan och hans moster bjudna. Vi kan ha en arena för oss själva, säger han ler.

Gör det dig extra nervös?

– Det hinner jag inte bli, telefonen går varm ända tills jag ska upp på scenen. Men jag är nervös för tekniken och utrustningen. På 1|000 gig drar man ett baskaggeskinn och "I don't give a shit" om det är i Omaha eller Fürth, men måtte inte det ske just i Sverige.

Hur Motörheads framtid ser ut har han svårt att sia om, men lovar att bandet inte ska bli ett "patetiskt gubbrockband som håller fast med naglarna i bordskivan". Men de nya unga rockbandens inställning är oroande, säger Mikkey Dee.

– För dem går pengar och kändisskap före kärleken till musiken, man säljer sin morsa för 25 spänn. Det har blivit en acceptans att det är schysst att jobba fram en karriär tillsammans med skivbolaget – "fuck that". De kompromissar bort hela sin grej och äkthet och det kan man aldrig bygga en framtid på. Det behöver du inte vara någon jävla professor för att haja.

Mer läsning

Annons