Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice blickar mot final

/
  • Idol-Alice. ”Just nu kan jag inte tänka mig att bli nåt annat än artist”, säger Alice Svensson, 17 år , som är en av 16 som gått vidare i tv-programmet ”Idol”.

Alice Svensson, 17 år från Hedesunda, kan snart bli Idol-Alice med hela svenska folket.
I går tog hon sig nästan ända fram till finalen i årets omgång av ”Idol” och är en av de 16 som man kan rösta på i nästa vecka.
– Det är helt sjukt att jag gick vidare, när man ser på tv nu hur bra de andra är, säger hon.

Annons

Alice Svenssons ”Idol”-resa började i april i Karlstad av alla ställen. Hon åkte på castingen ihop med en kompis.

– Vi skulle vara där klockan sju på morgonen. Sen väntar man i typ tolv timmar på att sjunga 30 sekunder, säger hon.

Hon minns knappt nånting av hur det till slut var att stå där framför juryn, ny för i år och omtalat proffsigare än den förra juryn.

– Det var väldigt ljust därinne och jag sjöng min låt och de satt bara tysta. Sen bad de mig att sjunga en till låt och då började de digga med litegrann, knäppa med fingrarna. Jag mindes det som att de satt helt tysta sen också men jag såg på tv att Andreas Carlsson sa ”fan vad bra du är”.

Anders Bagge, juryns skämtare, sa först att hon inte hade gått vidare och Alice hann tänka ska jag skratta eller gråta innan han flinade och sa att hon självklart hade gått vidare.

– Bara att få hålla den där guldbiljetten i handen, det har jag drömt om sen jag var liten, säger Alice Svensson när hon ska försöka beskriva känslan där i Karlstad.

Hon har sjungit ända sen hon började prata säger hon.

– Det var nästan så att mina föräldrar tröttnade på att jag sjöng hela tiden.

Sommarturné som tolvåring

 

Hon sjöng i kör och i skolan och hemma. När hon var tio år började hennes kusin att sjunga på Helges, fritidsgården som med Johan Jämtberg i spetsen, drillar snart sagt varenda ung sångtalang i landet, och Alice Svensson ville såklart börja där också.

– Då fick jag respons för första gången, folk tyckte att jag var bra.

Som tolvåring åkte hon på sin första sommarturné och hon har varit med i ett otal talangjakter och sångtävlingar tidigare. Men ”Idol” är det största som hänt, såklart.

– Det är så svårt att få skivkontrakt numera så det är ju antingen ”Idol” eller Melodifestivalen som gäller om man vill bli artist. Och i Melodifestivalen är det mest etablerade artister, så ”Idol” är det som passar bäst för mig.

Efter en lång dag i Karlstad där i april var det bara att stoppa guldbiljetten till slutauditionen i fickan och åka hem. I maj samlades de 101 uttagna sångarna i Stockholm och den hårda utgallringen började.

– Där var det ett stort ståhej med allting. Mycket informationsmöten och grejer. Och väntan, man väntar jättelänge.

Men deltagarna fick inte reda på hur utgallringen skulle gå till. De hade blivit tillsagda att förbereda tre låtar, två a capella och en till pianokomp.

De delades in i grupper om tio och sjöng inför juryn och de andra i gruppen. Snabbt gallrades många bort.

– Vår grupp ropade de upp i den ordning de stod men de passerade mig och ropade upp två andra och då tänkte jag att det var kört och tog ett kliv bakåt.

Men Alice Svensson fick hänga kvar. Hon beskriver hur lite sömn man får, hur folk låg i hotellkorridorerna och all denna väntan hela tiden. Där i Stockholm fick hon för första gången också dålig kritik från juryn som tyckte att hennes framförande var uselt.

Satt i pyjamas

 

Hon hade inte repat sin tredje låt alls, eftersom hon inte räknat med att komma så långt, och fick panik när det visade sig att de skulle köra den dan därpå.

– De var in och filmade mig när jag satt i pyjamas och övade.

Det är påfrestande att ha filmkameror i närheten hela tiden säger hon. Det gäller ju att inte säga konstiga saker som sen kan visas upp för hela svenska folket.

– Men man vänjer sig. Och det är ju lite farligt för då kanske man gör nåt dumt.

I går blev det alltså klart att Alice Svensson är en av åtta tjejer som nu ska bli fem i ett kval i nästa vecka. På måndag tävlar de mot varann i en första omgång.

Och trots att de är konkurrenter är stämningen i gruppen bra.

– Vi är som en familj, säger Alice Svensson och berättar att en av deltagarna, Anna, som blivit väldigt omskriven redan, är en barndomskompis.

– Jag var och hälsade på henne i Linköping i helgen. Hon kan knappt gå ut numera.

Finalen är målet

 

Alice Svensson är å ena sidan glad att det inte är en grej om hon kommer till skolan med oborstat hår, men å andra sidan hänger det ju nu på att bli uppmärksammad så att folk ringer och röstar.

Målet nu är ju att komma bland de tio finalisterna som tävlar live i Globen varje vecka i ett par månader framöver, inte nödvändigtvis att vinna.

– Men i helgen ska jag packa för åtta veckor. Jag vet ju inte om jag får åka hem redan på måndag kväll eller om jag stannar i åtta veckor. Det är det jobbigaste just nu, säger hon och skrattar ändå.

Mer läsning

Annons