Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill ha en bit av Norges nya rockhopp

/
  • Priviligerad. ”Det är ett privilegium att få hålla på med musik på heltid, att få  spela för folk varje dag. Så det är mer positivt än negativt”, säger  Ida Maria om den enorma uppmärksamhet hon fått.
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Ihjälkramad i hemlandet Norge och på god väg att bli det i England. Nu är det Sveriges tur att älska henne. Själv vill Ida Maria mest bara spela rock och skriva låtar.
– Hajp är slöseri med tid, det smakar papper, säger hon.

Annons

Hon kallas ”Norges nya rockhopp” och 23-åriga Ida Maria har fått enorm uppmärksamhet. I hemlandet har hon vunnit flera stora priser för sin musik och i januari hamnade hon på en elfteplats när brittiska kritiker listade årets nykomlingar i BBC:s ”Sound of 2008”. Det utan att ens ha släppt sin debutskiva.
– I Norge har det varit ganska extremt. Det har inte funnits någon kvinnlig rockmusiker där sedan 80-talet, ungefär. Alla ska skriva om mig för att jag skiljer mig från alla kvinnliga singer/songwriters och jag får svara för en hel genre. Man får lust att säga till dem, jag håller bara på med musik, jag vill inte rädda världen, bara spela några låtar! Det känns väldigt bra att bo i Sverige och kunna ta det lite lugnt, berättar Stockholmsbon Ida Maria.Hajpen, uppmärksamheten och rubrikerna har också fört med sig en bild av henne som hård utagerande rockbrud som bryter revben och slår huvudet blodigt på spelningarna.
– Jag vill nästan gå runt till folk, ta alla i hand och säga att jag egentligen är ganska snäll. Jag gillar att vara hemma och dricka te. Och lyssna på klassisk musik.

– Jaa. Jag är inte endimensionell. Men man får inte bry sig om det som skrivs om en, det är en konstruerad värld. Vi vill bara spela musik, inte vara några poplegender. Som The Who som var tvungna att slå sönder instrument på varenda spelning, då är det bara det kvar till slut.Ida Maria och hennes band har valt den gamla goda rockvarianten, att först turnéra intensivt och sedan göra en skiva. Några rejäla svängar runt både Norge och England har det blivit och nu har debutplattan precis släppts. ”Fortress round my heart” spelades in i London med Timo Räisänen och Hans Olsson som producenter.
– Timo har en sådan musikalitet och han förstår den här musiken så bra. Jag är otroligt tacksam att han och Hans tog tag i det. Sedan fick man ju slåss lite för att det inte skulle bli en Timo-platta med Ida Maria-sång, ha ha.

Mer läsning

Annons