Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annika sitter säkert

/
  • Hello Saferide. Annika Norlin är kanske mest känd under namnet Säkert!.  I morgon spelar hon med engelskspråkiga Hello Saferide på Spegeln. ”Den enda nervositeten är att vi spelar mest i midtempo. Folk kan öva lite hemma på hur de ska röra sig till det. Men det ska bli otroligt roligt att komma till Gävle.”Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Gävleaktuella Annika Norlin är hemma i Umeå och pustar ut. Hon har snart avverkat halva Sverigeturnén och Norrland med sitt Hello Saferide. En resa som inte varit helt fri från strapatser.

Annons

– Det var storm överallt! Bilen fastnade i massa olika drivor, så alla i bandet fick gå ut och putta på. När vi skulle ta oss från Skellefteå till Östersund började det storma så vi fick köra i fyrtio hela vägen.

Men förutom oväder och den fysiska utmattningen som följde av allt puffande på bilen har inledningen varit grym. Allra helst publikmässigt.

– Publiken är så olika i varenda stad. Det är roligt att komma till Luleå till exempel, som vi inte har spelat i förut. Och Gävle blir också spännande att komma till.

– Vi spelade med Christian (2005 var Hello Saferide förband till Christian Kjellvander på Heffaklumpen red:s anm.) då minns jag att bocken brann just den kvällen. Så var det mycket skämt om att den brann upp när vi var i stan. Och det blev en trevlig efterfest. Annars så tror jag knappt jag har varit i Gävle faktiskt.

Till lördagens konsert på Spegeln är det Hello Saferide som har med sig ett förband. Umeåduon Two White Horses består av syskonen Jakob och Lovisa Nyström. De har spelat med Annika Norlins svenska projekt Säkert!.

– De är mina kompisar och så bildade de det här bandet som är så fruktansvärt bra. Och då är det så kul för mig för då kan jag fortfarande hänga med dem på turné trots att jag spelar i ett annat band. Plus att det är ju så skönt att ha ett bra förband för då blir det liksom att om alla skulle hata oss blir det värt pengarna eftersom förbandet är så bra.

Annika Norlin debuterade med soloprojekt Hello Saferide redan 2004. Året därpå kom albumet ”Introducing... Hello Saferide”. Men det var med svenska Säkert! och den självbetitlade skivan från 2007, som hon slog igenom på allvar.

I höstas släppte hon andra Hello-skivan, ”Modern short stories”.

– Det var så himla självklart att jag skulle göra en till på engelska. Jag fattar ju att de flesta tycker att det kommer närmare på svenska, men folk i andra länder fattar ju ingenting av Säkert!.

– Jag vet faktiskt inte, det är inget som är planerat. Jag tror säkert att jag kommer att fortsätta skriva på svenska i någon form, men jag vet inte om jag kommer att sjunga det själv.

– Den största skillnaden är att det här är min tredje skiva. Det innebär att det först finns en del folk som tyckte jättemycket om den första Hello-skivan, en del som gillar Säkert!-skivan och en del som tycker mest om den här nya skivan. Det är alltid några som är lite missnöjda för att de önskar att det lät annorlunda, så det är mest det jag måste tugga i mig. Men de flesta är peppade i alla fall.

– Ja, det är det absolut och det är ganska naturligt. Det handlar ändå bara till en liten del om mig. Det är ju helt andra människor som är med på alla tre skivorna. Det finns knappt några likheter alls förutom mina pratiga texter.

När någon pratar om Annika Norlin så är det inte sällan just hennes underfundiga och rent av litterära texter nämns.

– Ofta får jag någon slags text-idé. Det kan vara en mening som man hör eller om man lyssnar på folk som pratar eller läser en insändare eller vad som helst. Om det är något som väcker en känsla så brukar resten lösa sig själv på något sätt. Det låter väldigt flummigt men det går väldigt snabbt för mig att skriva bara jag har kommit på en sån idé.

– Ofta kan det vara så att början på en text kommer och sen så hitta jag på en melodi. Det hörs nog också att jag ofta prioriterar texten framför musiken, så om jag har jättemycket text så får jag ändra på hur versmelodin går för att texten ska få plats till exempel. Det är nog inte så många som gör det.

Annika Norlin är enligt egen utsago en ”otroligt stor romantiker”, så det passar perfekt att det just är på Alla hjärtans dag som hon spelar i Gävle.

– Jag gillar Alla hjärtans dag jättemycket, trots att det heter så fjantigt på svenska. Jag har till och med skrivit en låt som heter ”Valentine’s day”, som var en av de första jag spelade in. Vi får se om vi repar in den för det här speciella tillfället. Men det är så klart en deppig låt…

Mer läsning

Annons