Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslappnat – men hårt

/

Det finns mycket att tycka om hos Nestor. På den ytliga sidan har vi gitarristens utsökta marsvinspolisonger, basistens läckra vana att luta skrevet mot sitt instrument samt trummisens charmant flottiga frisyr.

Annons

Om man inte är på humör för att enbart kolla finns det även en brusig sammankomst mellan svängig stoner rock och ondskefull doom metal att njuta av.

Den för kvartetten ack så viktiga basen ligger för nära gitarren i mixen, med ett grumligt resultat till följd. Smutsen som behövs i ljudet är redan avsiktligt infogad med hjälp av diverse effektpedaler. Poängerna med de tungviktiga låtarna går ändå fram och inslagen av renodlad rock ’n’ roll ger Borlänge/Sandvikenbandet en säregen identitet. Sångaren Jani Lehtinen tillför med sin tonsäkra såväl som raspiga röst också en god dos originalitet.

Intressant i sammanhanget är att det lokala förbandet har mer gemensamt med kvällens huvudakt än många tror. Hellfueled från Huskvarna inledde karriären som en svärtad och tung akt, inspirerad av bland andra Entombed och Cathedral, innan gänget lade sig till med ett mer melodiöst, klassiskt, hårdrockssound. Detta arv är dock mer tydligt än någonsin i dagsläget, när bandet turnerar med material från nya skivan ”Emission of sins” vilken stoltserar med det fetaste gitarrljudet hittills hört under karriären.

Den hårdare skruden tycks passa manskapet bra. Även det äldre materialet får den nya plattans behandling, med en starkare attack än den som gjorde sig gällande när killarna lirade i stan efter släppet av albumet ”Born II rock”. Sedan dess har de blivit betydligt mer avslappnade, vilket framgår som allra bäst när elektroniken börjar strula och ljudet dör. Ett par garv senare är showen igång igen och publiken ges aldrig tillfälle att komma ur fas.

Trots att de nya låtarna inte når upp i klass med höjdpunkter som ”Warzone” och ”Master of night” från 2007 års alster ”Memories in black” gör kvartetten en ärorik insats.

Mer läsning

Annons