Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandet som vi aldrig slutar peta på

/

Vi slutar aldrig att peta på såret Broder Daniel.
Nu senast i en ny fotobok om bandet.
På Gång har läst boken och pratat med författaren Klas Ekman.

Annons

De bästa bilderna i fotoboken ”Broder Daniel – When we were winning” är inte på bandet. De är på fansen, i sin egenutvecklade stil, stjärnor på kinderna, ränder på tröjorna, BD-loggorna tatuerade över sina uppenbarelser.

Jag frågar författaren Klas Ekman (som fick uppdraget att skriva Broder Daniels historia till Martin Norbergs bilder) om vad det är med Broder Daniel som gör att de förtjänar en bok.

Bilderna på fansen räcker som svar. Sådana fans är intressanta nog.

Sedan var även Broder Daniel rent musikaliskt nyskapande, ingen lät som dem, ingen hade låtit så tidigare, men många har försökt efteråt.

– Sedan är det rent journalistiskt en intressant story, hur de hela tiden har gjort det jobbigt för sig och med ett tydligt avslut, säger Klas Ekman.

Det tydliga avslutet som han åsyftar är Anders Göthbergs självmord, och den påföljande hyllningskonserten på Way Out West sommaren 2008, kanske den mest effektiva punkt som satts för en karriär i Sverige.

Någon punkt har fansen och vi i media dock inte kunnat sätta. Alla chanser tas för att blåsa liv myten om bandet, och följaktligen möttes Ekmans och Norbergs bok av stora recensioner i bland annat Expressen och Dagens Nyheter, där bland andra Marcus Birro tog chansen att vrida de sista fulölsdropparna ur Andra Långgatan-misären.

Klas Ekman har i sitt yrke som journalist, bland annat i Sonic, kunnat följa bandet genom åren, och han var bosatt i Göteborg när de slog igenom, således impregnerad med BD-myten.

– När Henrik Berggren (sångaren) kom till klubben Underground blev folk rädda, minns han.

Boken följer bandet, nära men samtidigt på stor journalistisk distans, från den första skivan, då de av musik-Sverige betraktades som galningar, till de stora hyllningsartiklarna inför Way Out West-spelningen.

– Det har varit roligt att gå igenom gamla pressklipp och se hur reaktionerna har gått från förfasan till hyllning.

Han har, sammantaget, lagt ner cirka en arbetsvecka på intervjuer med bandets medlemmar.

– Broder Daniel är Sveriges bästa intervjuoffer. Allt de säger går att använda.

Ursprungligen var det tänkt att bara ett kort förord skulle ackompanjera Martin Norbergs bilder ur bandets karriär, men texten svällde och på så sätt blev boken mer än ett saknadens vykort för de hårdaste fansen.

– För storyn var det bra med ett tydligt avslut, men personligen saknar jag dem. Fast Henrik Berggrens soloplatta kommer att bli fantastisk tror jag.

Mer läsning

Annons