Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara vinnare efter "Dansbandskampen"

/
  • Två gånger Gävle. Shake upplever att det kommer mer folk på deras spelningar efter tävlingen och att många av de nya dansarna är unga. Hit kommer Shake 28 februari och 12 april.
  • Två gånger Gävle. Efter

Shake och Jannez gick förlorande ur striden i "Dansbandskampens" final.
Ändå är de vinnare.
Efter tävlingen märker banden av en större efterfrågan på spelningar, men framför allt att fler kommer ut och dansar. Och många är unga.

Annons

Jodå, Shake kommer till Gävle och Estraden inte mindre än två gånger i vår, 28 februari och 12 april.

Däremellan är en hel radda dansorkestrar inbokade. Och Mingel och bar vid Stortorget i centrala Gävle satsar ju som bekant också på dans numera.

Även Birka Cruises, som anordnar danskryssningar, har märkt att intresset för att dansa till dansband ökat den senaste tiden.

– Det är stor skillnad, framför allt när det gäller de banden som var med i tävlingen. Utöver Scotts och Larz-Kristerz förstås så är bland andra Jenny Sahléns och Shake populära. Störst ökat intresse ser vi hos unga, vilket är jättekul, säger Jenny Ivarsson, upplevelse- och nöjesansvarig på Birka Cruises.

Timråbandet Shake, som valdes in till Dansbandskampsfinalen av jurymedlemmen Anna Mourou, är ett modernt dansband som redan innan "Dansbandskampen" hade en ganska ung publik. Men efter tävlingen upplever bandet att antalet unga dansare blivit ännu fler.

– Överlag kommer det mer folk på våra spelningar. Fler av "den vanliga sorten", alltså inte redan inbitna dansare utan Svenssons som både vill festa och dansa och några som bara vill titta på. Det känns också som att en del folk som dansat tidigare men "vilat" i några år har hittat ut igen, det har nog Dansbandskampen öppnat för, säger Christine Granholm, sångerska i Shake.

Shake hade en fullspäckad spelplan redan innan tävlingen, men efteråt har trycket från arrangörer som vill boka dem varit hårt. Några extra spelningar i år har klämts in.

– Det ringer mer, både hemma och till produktionsbolaget. Folk är väldigt intresserade och det är framför allt nya arrangörer, som inte vågat satsa på oss innan, som hör av sig, säger Christine Granholm.

Efter kampen har Shake gett ut "Du ringde från Flen", som de framförde i klassiker-momentet i tävlingen, som singel.

– Vi hade inte alls några planer på att spela in den, men publiken har legat på oss och velat det, vilket är jätteroligt, säger Christine Granholm.

Jannez, från Laxsjö i Jämtland, går steget längre. Bandet, som valdes in som tittarnas joker i Dansbandskampsfinalen, ska göra en skiva med helt nya låtar – den första på 15 år.

– Vi har bara gjort två liveskivor de senaste åren, en riktig studioproduktion har vi inte gjort sedan 1994 så det ska bli jätteroligt, säger kapellmästaren Peo Grufvelgård.

Jannez har upplevt en "otrolig respons" efter sin medverkan i tävlingen.

– Folk skriver, mejlar och ringer, de är väldigt engagerade. De hör av sig även från Danmark, Finland och Norge och alla tycker att vi är jättebra, säger Peo Grufvelgård och skrattar.

Precis som Shake hade Jannez en fullbokad spelplan redan innan "Dansbandskampen", men det har ändå gjorts plats för några extra spelningar.

– Framför allt kommer det märkas på nästa års spelplan att vi bokats av nya arrangörer och spelar på nya ställen.

Mer läsning

Annons