Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beardfish

/
  • SKÄGGFISK. Så här såg det ut när Beardfish spelade på Cityfesten 2005. Nu är det tillbaka med ett nytt album.

Beardfish

"Destined solitaire"

(InsideOut Music)

Annons

I Gävlebandet Beardfish kalejdoskop råder det ett kontrollerat kaos som ständigt är redo att brytas, vridas och skruvas. Vid minsta handrörelse kastas de musikaliska influenserna ohämmat om varandra och bildar nya hybrider som kvartetten vant omhuldar med sina instrument.

De förväntade inslagen av progressiv rock, klassiskt, jazzrock och metal, smälts samman med growl, rap och illusoriska samplingar. Och även om Beardfish rent tekniskt klarar av den musikaliska jongleringen med olika genres, så är de som allra bäst när de låter grooven bana vägen.

I låten ”In real life there is no algebra” visar de just exempel på detta – funkigt, medryckande och träffsäkert. Till och med Rikard Sjöbloms rap sitter tight som en fläskläpp.

Värre är det när de skakar kalejdoskopet sönder och samman för att sväva ut i gränslösheter. Som i låten ”Until you comply/entropy” där man befinner sig musikaliskt överallt och ingenstans. Här ligger också lite av svårigheten med en del av Beardfish musik – den vill förmedla så mycket som möjligt på en och samma gång, vilket gör den lika spännande som spretig.

Mer läsning

Annons