Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Afzelius och Mikael Wiehe

/

Björn Afzelius och Mikael Wiehe

Olympiska nätter

(Warner)

Annons

I år är det tio år sedan Björn Afzelius gick ur tiden. Skivbolaget Warner minns honom genom att ge ut en samlingsbox med det mesta av det bästa från Afzelius och Wiehes över 300 konserter ihop i Norden och Latinamerika mellan åren 1982 och 1997.

De tre konsertskivorna från -83, -85 och -94 bjuder inte direkt på några rariteter. Det är Sång till friheten, Till min kära, Som en duva, Vem kan man lita på och så vidare. En rolig detalj är att de båda herrarna gör försök att prata danska när de är i Danmark och norska när de är i Norge. Samtidigt blir det en påminnelse om hur otroligt stor framför allt Björn Afzelius var i våra nordiska grannländer.

Guldkornet i den här samlingen är helt klart bonus-dvd:n med dokumentären Vi lever ännu från 1987. Liveframträdanden varvas med långa intervjusekvenser där Afzelius och Wiehe utvecklar sina tankar kring det akustiska samarbetet jämfört med de rockband som de vid den här tiden hade på var sitt håll. Många menar att samarbetet mellan de båda vännerna, som spelade in mycket pengar till ANC och Latinamerika, egentligen var deras huvudprojekt.

Mer läsning

Annons