Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bob Dylan

/

Bob Dylan
"Tell Tale Signs (The Bootleg Series No.8)"
(Columbia)

Annons

Det tycks hela tiden finnas ”nytt” Dylan-material att vaska fram för att tillgodose de många beundrarnas till synes omättliga behov. Den här gången har den skivbolagsstyrda bootleg-serien tagit sig an de senaste 20 årens Dylan-låtar som av olika anledningar trillat vid sidan om de officiella albumen. Dessutom finns ett antal alternativa versioner av redan utgivna låtar och en del livespår med.

Sammantaget har resultatet blivit överraskande bra och angeläget. Här finns flera höjdarspår, som till exempel ”Born in time”. En alternativ, mer naken, version av ”Everything is Broken” från samma platta gillar jag också.

En del alternativa tagningar ställer jag mig dock mer tveksam till. ”Mississippi” finns i två alternativversioner, varav en är en rå blues och lika bra som den officiella men ändå inte lika direkt tilltalande som Cheryl Craws hitbetonade cover på den.

Det är dock slående att Dylan när det är allvar och skivinspelning fortfarande kan sjunga tämligen nyanserat och känsloladdat, och inte bara kraxa med minimalt tonomfång som under de senaste tio årens oändliga och ibland smått parodiska liveframträdanden.

Den här dubbeln visar att gubben kan än – om han bara vill.

Mer läsning

Annons