Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Calexico öppnar folks ögon för olika musikstilar

/

Mitt under indiekreddiga Way Out West fick Calexico publiken att dansa till mexikanska rytmer och toner.

– Folk vill höra något speciellt, säger sångaren Joey Burns.

Annons

De spelade på Nalen i Stockholm förra hösten, och i helgen gästade de Way Out West-festivalen i Göteborg. Sexmannabandet Calexico går uppenbarligen hem hos den svenska publiken.

I recensioner av skivor och konserter påtalas ofta hur musikanterna, som kommer från så vitt skilda platser som den amerikanska södern, Spanien och Tyskland, förflyttar sina lyssnare till en helt annan värld, till en temperamentsfull mexikansk miljö. Deras låtar är drömska och kokande.

– Jag tror att energin vi upplever på scenen smittar av sig på publiken. De dynamiska instrumenten, som trumpeterna och kontrabasen, kan verkligen skapa en spänning i luften, säger sångaren Joey Burns.

– Calexicos sound består av en massa olika musikstilar, och vi gillar att ta med oss gäster på scenen. Vi försöker förnya oss hela tiden. Det är nog en av anledningarna till att publiken gillar oss.

Flera gånger under intervjun refererar Joey Burns till andra artister på Way Out Wests spelschema. Han är imponerad av mixen på utbudet.

På lördagen spelar till exempel Amadou & Mariam från Mali, mellan den amerikanska hiphopduon Dead Prez och det irländska postpunkbandet My Bloody Valentine, som är favoriter.

– Jag har inte sett en festival som den här på länge. Det finns en massa intressant musik från hela världen och olika genrer.

– Jag kan inte vänta tills jag får gå backstage och hälsa på de här människorna. Det är vid sådana här tillfällen man hämtar inspiration.

Bland alla indieband på festivalen sticker Calexicos latinoinfluerade, ökensväng ut. Joey Burns medger att Way Out West-besökarna inte är helt representativa för gruppens ordinarie fans, men berättar att han gillar att spela för en yngre, medveten publik.

– Jag tror att indiepubliken är mer öppen för annorlunda saker än andra. Jag fick massor av komplimanger efter spelningen.

– Folk vill höra något speciellt. Vi är visserligen ett rockband, men delar av det vi gör kan definitivt klassas som världsmusik.

Att intresset för musik med inslag från andra delar av jordklotet än USA och Storbritannien har ökat tycker han är på tiden.

– Många av världsmusikartisterna har så mycket mer att erbjuda än det som vanligen spelas i kommersiell radio. Texter, musik, hjärta och själ.

– Kanske är folk mer nyfikna nu. Fler band, som Vampire Weekend till exempel, radar ju influenser som afrikansk pop, balkan- och gypsymusik, säger Joey Burns.

Mer läsning

Annons