Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caviare Days vill ha en ny våg av rock

/
  • Caviare Days är aktuella med nya EP:n

De har hajpats i London, spelat in med Ebbot och turnerat med Soundtrack of Our Lives. Nu är Caviare Days tillbaka med en ny EP i samarbete med The Strokes producent.

Annons

"Alla har sina egna liv, så vi valde att ta en liten paus. Men det har inte gjort så mycket. Ibland är det bra att saker får ta lite tid också", säger Maja Westin som tar en paus i uppsatsskrivandet om varför det har dröjt med ny musik sedan debuten 2012. Snart har hon en master i modevetenskap, men är mest spänd på att få ut den nya EP:n "Like me". Nu är Caviare Days ett fulltaligt rockband. Hon och systern Lina är inte ensamma den kreativa kraften längre, en förändring som har varit till det bättre.

– I början var det mer att jag och Lina hade en plan innan och de andra fick lära sig inför livekonserter. Nu är alla med och skapar redan från början och det är vad vi egentligen velat hela tiden, säger hon.

– Och det påverkar också soundet. Det blir mer helgjutet. Det är viktigt att ta vara på allas fulla potential och låta folk sväva ut där de kan.

Om förra plattan var mer 60- 70-talsvibb så är det nu lite mindre av det där varma 70-talet. Nu är det mer rytmiskt, enligt Maja Westin. Det är råare och rockigare, även om popen finns i botten och det går att höra vissa influenser från stonnerrock.

Med nya EP:n fortsätter samarbetet med Mando Diao-medlemmen Mats Björke. Men här finns också tre gästspel av Gordon Raphael, känd för att ha producerat Regina Spektor och The Strokes första album. Han träffade bandet i Berlin och blev imponerade av deras scenpersonligheter och de bestämde sig för att göra något ihop.

– Han har tagit fasta på vårt livesound. Han polerar inte så mycket utan låter den här nerven i livemusiken finnas kvar, säger Maja Westin som beskriver Raphaels närvaro som väldigt inspirerande.

På vilket sätt har uppväxten i Gävle påverkat er musik?

– Lina skrev nyligen en musiklista där hon pratar ganska mycket om vår tid i Gävle, då vi var mellan 15-18 år gamla. Den tiden formades väldigt mycket av hur vi ser på musik nu. Vi lyssnade på The Doors, Jimi Hendrix och Led Zeppelin. Gordon producerade The Strokes 2001 då det var en retrovåg som vi var väldigt inne i. Det känns lite som cirkeln är sluten.

De senaste åren har scenerna mest dominerats av elektroniska akter. Maja Westin och Caviare Days, som ser sina liveframträdanden som sin främsta styrka, hoppas att rockmusiken får ta lite mer plats snart igen.

– Vi tror starkt på att rockbanden kommer tillbaka, på ett mer uppdaterat sätt. Tänk bara på Nirvana-vurmen som finns nu. Det är dags för en ny stark våg av rockband.

Mer läsning

Annons