Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chans på grammis för Gävlebandet Solen

/
  • Seinabo Sey är en av favoriterna inför kvällens grammisgala.
  • Sven-Bertil Taube vann en Grammis 1970, 45 år senare kan det vara dags igen.
  • Gävlebandet Solen kan ta hem en grammis i kategorin Årets rock.
  • Hiphopartisten Lorentz är nominerad i flest kategorier på Grammisgalan.

I kväll är det dags för den prestigefyllda Grammisgalan. Gävlebandet Solen har chans på en statyett i kategorin Årets rock.

RÖSTA: Vem har gjort årets låt?

Annons

När P3 Guld presenterade sina nomineringar fanns Solen från Gävle med i kategorin Årets pop. Det blev inget pris den gången, men ikväll har bandet chans att ta hem en grammis i kategorin Årets rock. Där utmanar de veteraner som Kent, Hello Saferide, Hurula och Les Big Byrd. I oktober släppte Solen sitt andra album "Till dom som bryr sig". Det var deras första platta på skivbolag och albumet har tagits väl emot. Arbetarbladets recensent skrev "Det är välskrivet, välspelat och välproducerat album utan att för den sakens skull tappa sin ruffighet. Men framförallt är det mörkret i musiken, i texterna och själva tilltalet som får Solen att stiga; låta vara utan några värmande strålar utan snarare genomlysande och smärtsamma sådana."

Solen består av Erik Hillborg, Nils Dahlqvist, Gustav Karlsson och Olle Darmell och bildades på jazzgymnasiet i Gävle.

I övrigt är det hiphopen som står i centrum på kommande Grammisgala. Lorentz kröner sitt framgångsrika 2014 med att få flest nomineringar till Grammisgalan. Hiphop-profilen från Lorentz & Sakarias som slog in på ett poppigare spår på sin solodebut har fem vinstchanser på galan i februari.

23-åringen kan ta hem priserna för årets artist, album, kompositör, textförfattare och hiphop/soul.

Stjärnskott Seinabo Sey har fått fyra nomineringar (årets artist, låt, nykomling och musikvideo), liksom pålitliga Grammisfavoriterna First Aid Kit (årets album, låt, kompositör och pop) och Kent (årets album och rock samt för frontmannen Joakim Berg i kategorierna årets kompositör och textförfattare).

I prestigekategorin årets album har 80-årige Sven-Bertil Taube nominerats för sin kritikerhyllade platta "Hommage". Den folkkäre vissångaren vann sin första och hittills enda Grammis redan 1970, även om han i fjol belönades med hederspriset. Taube kan även belönas med priset för årets folkmusik/visa.

Övriga nominerade i kategorin årets album är First Aid Kit, Ison & Fille, Kent och Lorentz.

Grammisgalan arrangeras i kväll på Cirkus i Stockholm med Gina Dirawi som värd.

…

RÖSTA:

Vilken ska bli årets låt på Grammisgalan?

LÄS MER:

Sofia Juvel: De får en grammis i kväll

Albumrecension: Solen - "Till dom som bryr sig"

Solen dras till mörkret

Mer läsning

Annons