Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan skrälla i schlagerfinalen

Favoriterna är givna. Men Melodifestivalens final i Globen kan bjuda på en rejäl skräll. Både Sara Varga och The Moniker som tagit sig vidare via Andra chansen har seglat upp som möjliga segrare.

Annons

– Det kan bli svårt att slå Saade och Saucedo, de har sin jättestora fanskara och jag är i precis i uppbyggnaden av min. Men det är en tävling och helt chanslös är jag inte, säger Daniel ”The Moniker” Karlsson om segerchanserna i Melodifestivalens final.

Han är med all rätt optimistisk. Oddsen talar för honom. Efter storfavoriten Eric Saade är det han och låten ”Oh my God” som dagarna före finalen ger lägst odds hos flera spelbolag.

Likartat i fjol

Förra året var situationen likartad. Anna Bergendahl seglade veckan före finalen upp som trolig segrare hos spelbolagen. Och oddsen stämde. Hon tog hem segern före bland andra Salem Al Fakir och Darin.

Men även Sara Varga och hennes ”Spring för livet” ser ut att kunna utmana i finalen. Hon toppar Itunes lista över mest sålda låtar, vilket också Anna Bergendahl gjorde förra året.

– Min låt tilltalar nog folk för att texten är annorlunda och att jag faktiskt sjunger på svenska, säger hon.

Skulle någon av de två ta hem segern skrivs Melodifestival-historia. Ingen från Andra chansen har hittills tagit hem segern i finalen. Närmast kom Caroline af Ugglas 2009 med sin låt ”Snälla, snälla” som hamnade på andra plats.

Men förutsättningarna inför årets tävling är förändrade. Svenska folkets vilja är inte längre lag. De elva jurygrupperna får större inflytande än tidigare år om det blir jämnt mellan tittarnas favoriter. Dessutom är juryn i år för första gången helt internationell, något som talar mot att till exempel Sara Vargas svenska låt tar hem segern.

Engelsk version

– Min låt kanske inte skulle funka jättebra i Düsseldorf. Men det finns en engelsk text som jag inte spelat in än och det skulle kunna bli så att jag kör den i stället om jag vinner, säger Sara Varga.

Mer läsning

Annons