Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lirar i Konserthuset

/

Anna Ternheim, Håkan Hellström och Bobby Mc Ferrin. Men också Maia Hirasawa, Carl-Johan Vallgren och Jill Johnson.


Delar av Konserthusets vårprogram är ju känt sen tidigare. Nu presenteras resten.

Annons

Konserthuset egna bokningar är inte jättemånga. Men de innebär att man kan höra artister på temat singer songwriter, som Carl-Johan Vallgren (som ju precis är aktuell med sin nya bok ”Kunzelmann & Kunzelmann”) i februari, Anna Ternheim (med ny Grammis) i början av mars och Maia Hirasawa i april.

På temat jazz blir det en konsert med pianisterna Niklas Sivelöv och Jacob Karlzon i februari, basisten Etienne Mbappé, som kanske är mest känd för att han alltid spelar i svarta silkeshandskar, men han medverkade till exempel på Ray Charles sista skiva, och Klas Lindquist Nonet, niomannabandet där Sandvikensonen Nils Jansson är med.

Och så folkmusik i form av 3 MA, tre musiker från Marocko, Madagaskar respektive Mali som spelar på diverse spännande instrument som inte ens Konserthusets egen världsmusiker och Artist in residence kan spela på, engelske gitarristen Ian Carr spelar ihop med värdsmästaren på nyckelharpa Niklas Roswall i februari, svenska bluegrassbandet Abalone Dots som också slagit i Nashville kommer i mars och finska munspelarna i Sväng New harmonica quartet kommer i april.

Men malligast är Konserthuset över bokningen av Bobby McFerrin, han som är lite av ett one hit wonder med sin ”Don’t worry, be happy” här i Sverige men som är grymt stor hemma i USA.

Bokningen är ett resultat av samarbetet med konserthuset i Vara.

– Vi allierar oss gärna med dem, säger konserthuschefen Beryl Lunder.

Det är enklare när man kan dela på kostnaderna för resor och annat, konstaterar hon, och påpekar samtidigt att Vara ligger såpass långt från Gävle att man inte konkurrerar om samma publik.

Tanken är att de ska få till stånd fler konserter. Yusuf Islam, eller Cat Stevens som han hette förr, drömmer Beryl Lunder om.

– Och det är klart att vi gärna skulle ta hit Dolly Parton...

– Eagles! säger marknadschefen Elisabeth Hugg.

Konserthuset fortsätter också samarbetet med Ale Möller. I vår gör han en konsert med Kulturskolans elever men också en grej ihop med bostadsbolaget Gavlegårdarna, som innebär ett gäng musikkaféer i april runt om i Gävle – på Öster, Nordost och i Andersberg är det tänkt.

– Vi hoppas på att hitta musiker i de områdena, säger Beryl Lunder.

Mera nytt för i år är en speciell klubb för barn, med konserter och lite jippon, och att allt som sker i Konserthuset är samlat i ett och samma programblad.

– På så sätt hoppas vi att vi når ut till alla målgrupper, säger Elisabeth Hugg.

Förutom Konserthusets egna bokningar så bjuder våren på Robert Wells, Sven-Ingvars, Viktoria Tolstoy & Svante Turesson, Lill Lindfors, Louise Hoffsten, folkmusikfest och traditionsenlig gospelfest. Med mera.

På måndag släpps biljetterna.

Mer läsning

Annons