Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skriver morgondagens hitlåtar

/
  • Jessica Bohlin och Lidia Osawese Eguabor är två av musikerna som deltagit i den tredje omgången av Systrarna.
  • Både Jessica och Lidia har lärt sig att spela gitarr, även om Lidia föredrar piano när hon skriver musik.
  • Jessica Bohlin är också aktuell i årets upplaga av Svensktoppen Nästa.
  • Marit Bergman har varit mentor för andra gången i Systrarna.
  • Nino Ramsby har väglett de unga musikerna det senaste året.

På lördag sätter tredje gänget punkt för sin tid med Systrarna med en avslutningskonsert på Gasklockorna.

Annons

I augusti ställde sig Jessica Bohlin och Lidia Osawese Eguabor på skakiga ben framför en jury med kända låtskrivare för att för första gången framföra en egenskriven låt. Nu tar de sommarlov med planer på att hänföra publikhav. De är två av totalt tolv musiker som deltagit i musikprojektet Systrarna Gävleborg som arrangeras för tredje året i rad. Sedan i höstas har de träffats i smågrupper varje vecka, deltagit i workshops och föreläsningar och lärt sig mer om musikbranschen och låtskrivande. Allt i nära kontakt med två erfarna mentorer, Marit Bergman och Nino Ramsby.

– Jag skrev min första låt när jag var 12-13 år gammal och har hållit på sen dess. Men jag ville träna mer, bli bättre på att skriva och få en möjlighet att spela live, säger Lidia Osawese Eguabor som det senaste året lärt sig att kompa sig själv på både gitarr och piano. Hon är 20 år gammal och ska snart börja plugga på Komvux.

– Målet var att utvecklas och inspireras och få idéer och hjälp, säger hon och förklarar hur Systrarna har hjälpt henne att komma vidare i låtskrivandet.

– Ibland när jag inte haft någon inspiration har Marit och Nino lärt mig att jag bara ska skriva ner allt allt allt. Kanske går det att pussla ihop till slut. Nu kan jag skriva låtar så lätt, det bara kommer till mig.

Jessica Bohlin är 19 år och går sista året på Vasaskolans musiklinje. Hon har tagit sånglektioner sedan hon var 10 år, men skrev sin första låt inför sin audition med Systrarna i augusti.

– Jag hade aldrig skrivit själv förut och inte uppträtt ensam med ett instrument, så jag satt hela sommaren med det där och försökte lära mig.

Hon sökte till Systrarna för att lära sig att spela gitarr och skriva egna låtar. Nu i efterhand tycker hon att hon också har utvecklats mycket på ett personligt plan.

– Man är lite elak mot sig själv och ibland väldigt kritisk. Jag har slutat be om ursäkt hela tiden och lärt mig att acceptera att ibland blir det dåligt och jag kan vara okej med det, säger Jessica Bohlin som drömmer om att åka till Nashville och grotta ner sig i countrymusiken. Men helst vill hon bara spela för publik. Var och hur spelar inte så stor roll, bara hon får dela med sig av sig själv. Hon får medhåll av Lidia Osawese Eguabor.

– Jag vill beröra folk med min musik. Man vill visa vem man är, sen spelar det ingen roll var jag är. Men helst vill jag resa runt i världen.

Jessica Bohlin tävlar med låten "Let's help each other through the night" i Svensktoppen Nästa i Ockelbo den 26 juni. Lidia Osawese Eguabor uppträder med Systrarna i Stora Gasklockan på lördag och på Sommarkväll på Stortorget i Gävle den 8 juli.

Mer läsning

Annons