Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar oss tillbaka till ett svunnet 50-tal

/
  • Nytt Gävleband. Fanny Mae & The Dynamite Believers bildades i höstas. Sedan den första spelningen i maj tycks intresset för bandet bara bli större och större. Bandet består av Chris Bergström, Fanny Wedmark, Pontus Håkansson och Isak Skelander.

Detta nya Gävleband visade upp sig för första gången i maj. Sedan dess har det rullat på, med spelningar på Gävletravet, på Eskön, i Tierp och nu står Stockholm och väntar. Var det kommer att sluta vet vi inte, vi vet bara att Fanny Mae & The Dynamite Believers är ett band att hålla koll på framöver.

Annons

– Det har gått så fort, allting har liksom bara grenat ut sig och lett till nya saker, säger sångerskan Fanny Wedmark.

Deras första offentliga framträdande skedde spontant. De hade repat samma dag som det var Gävles vårcruising. Inspirerade av all liv och rörelse på stan beslutade de sig för att gå ut och spela mitt bland folket.

– Det blev en riktig succé! Vi körde på hela kvällen tills vi var alldeles utmattade, säger Chris Bergström.

Spelat för Victoria och Daniel

Var de än ställde sig blev det folksamlingar av glada människor som uppskattade deras musik. Att det var ett så pass smart drag att visa upp sig just där och då hade de inte kunnat ana. Men redan samma kväll fick de erbjudande om att spela på Gävletravet vid Prinsloppet, inför inga mindre än prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

– Det var kanon. Det är det bästa första officiella giget man kan ha, det var så mycket folk, säger Chris.

Erbjuder hela retropaketet

För varje spelning de har gjort har de fått nya erbjudanden. Det de märker att folk uppskattar är att de bjuder på ett helt retropaket, med allt från Fannys sång, till ståbas och klädsel.

– För oss är det något väldigt äkta, det är det här vi lever efter och tror på, säger Fanny.

Fanny, som också jobbar som modell, hade tidigare haft kontakt med kläddesignföretaget Daisy Mae, som gör retroinspirerade kvinnokläder. När bandet tog fart ville designern Malin Karlsson mer än gärna vara den som står för Fannys scenkläder. Så nu får hon en ny klänning till varje framträdande. Och grabbarna får matchande accessoarer som flugor och slipsar.

Erfarna musiker

Trots att bandet bara har funnits sedan i höstas så är de alla erfarna musiker. Chris Bergström spelar i rockabillybandet Rocket Overdrive, som snart ska ut på Europaturné. Och de två resterande medlemmarna, Isak Skelander och Pontus Håkansson, har fullt upp med sitt coverband I Hate School som man kunde se nu senast på Rånock-festivalen. Även Fanny har en lång bakgrund i musikbranschen, redan som barn uppträdde hon i underhållningsprogram på TV3 och i Kanal5. Det senaste bandet man kunde se henne i var som sångerska i Gävlebandet Monastir. Att de fyra nu skulle börja göra musik ihop föll sig naturligt. Fanny, Pontus och Isak känner varandra sedan länge. När de var och tittade på en spelning med Rocket Overdrive nämnde de för Chris att de hade en ny musikgrej på gång. Chris nappade direkt, klart att de måste ha någon som spelar ståbas om de ska satsa på denna femtiotalsdoftande musik. De behövde inte repa särskilt många gånger för att inse att det här kunde bli något riktigt fint.

– Vi passade så bra ihop. Vi är väldigt starka karaktärer allihop, och när vi blandas blir det till något väldigt bra, säger Fanny.

Mer läsning

Annons