Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deathdestruction inget sidoprojekt

/
  • Erfarna debutanter. Deathdestruction, det vill säga Fredrik Larsson, bas, Jimmie Strimell, sång, Jonas Ekdahl, trummor och Henrik Danhage, gitarr, släpper i höst albumdebuten.

Deathdestruction är inga färskingar. De är inte heller summan av Hammerfall, Dead by April och Evergrey. I stället är de ett gäng kompisar som med viss hjälp från In Flames håller på att ta Metalsverige med storm och hårt sväng.

I sommar spelar de på Getaway i Gävle. Igen.

Annons

En del av Deathdestructions själ avslöjas av att de spelade in ep:n ”Fuck yeah” live och att gitarristen Henrik ”Hinken” Danhage fick feeling och förlängde en låt med ett utökat gitarrsolo. Lika mycket avslöjas i attityden. För även om bandet består av medlemmar från Evergrey, Hammerfall och Dead by April så är de inte ett halvhjärtat sidoprojekt.

Funnits sedan 2004

Deathdestruction är på riktigt och har funnits sedan 2004, trots att debutskivan inte kommer förrän i augusti.

– Vi tror verkligen på det här och är långsiktiga. Vi har typ sagt att ’Om du inte blir hård i brallan av att höra oss, så är det ingen idé att vi jobbar ihop’”, säger Henrik Danhage.

Oklart startdatum

Exakt när historien om Deathdestruction började är dock svårt att säga. Kanske var det när en alldeles för ung Jimmie Strimell ville bli sångare i Henrik Danhage och basisten Fredrik Larssons gamla band None. Eller så var det kanske när Henrik Danhage och Jonas ”Lillen” Ekdahl fick tid över efter en Evergrey-inspelning och började leka med överblivna riff.

– Eller så har det att göra med att min dåvarande flickvän gillade black metal och vi ville visa hur lätt det var att göra bättre hård musik, säger Henrik Danhage och skrattar lite.

Någon black metal blev det inte. Däremot hård men svängig metall i Panteras anda, som både producent Roberto Lahgi och In Flames trodde tillräckligt mycket på för att erbjuda sex inspelningsveckor i In Flames stora studio en bit från replokalen i Göteborg. Sedan spelade Laghi upp skivan när In Flames hade öppet hus för branschen i samband med Metaltown förra sommaren och gjorde David Mortimer från storbolaget Sony alldeles till sig.

Oerhörd tur

– När vi sedan såg honom stå och hoppa framför scenen när vi spelade på Getaway i Gävle förra året visste vi att vi hade kontraktet. Vi har verkligen haft en oerhörd tur och hamnat rätt, säger Henrik Danhage.

– Ja, men Roberto Laghi har varit fantastisk också. Jag tror till och med att han har fått betalt nu, tillägger Fredrik Larsson.

Och snart kan Deathdestruction få betalt också. Upphajpade i samma anda som Graveyard från Göteborg och Ghost från Stockholm verkar framgången finnas inom räckhåll.

– Ja, det känns inte konstigt att nämna oss i samma andetag som dem. Vi spelar alla hårdrock som har koll på rötterna, bortom dödsmetall. Det kanske behövs nu, säger Henrik Danhage.

Kalle Malmstedt/TT Spektra

Mer läsning

Annons