Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debuterar med tonsatt poesi

/
  • Till Gävle. Josefine Lindstrand har tidigare spelat med Maia Hirasawas band, nu kommer hon att turnera som förband till sångerskan.
  • Utmärkelse. Josefine Lindstrand är årets Jazz i Sverige-artist.

Efter att ha medverkat på ett gäng skivor och gett konserter i flera länder står Jazz i Sverige-artisten Josefine Lindstrand för första gången på egna ben.


– Det är jättenervöst, säger hon om solodebuten.


I april spelar hon i Gävle, som förband till Maia Hirasawa.

Annons

Josefine Lindstrand har jobbat hårt de senaste åren. Hon har sjungit och spelat piano tillsammans med flera olika musiker, medverkat på totalt tolv skivor och turnerat omkring i Europa i omgångar. Men i Sverige är hon ändå något av en doldis.

Nu kliver hon fram i rampljuset, efter att ha utsetts till 2009 års Jazz i Sverige-artist av Rikskonserter och skivbolaget Caprice records. I utmärkelsen ingår att hon får ge ut sin soloskiva, ”There will be stars”, och åka på turné.

– Det kom väldigt lägligt för mig i mitt musicerande, berättar Josefine Lindstrand.

Lägligt var ordet. Albumet var inspelat och klart redan i december 2007, och hon började så smått fundera på hur hon skulle gå vidare med lanseringen. I april året efter löste sig det problemet av sig självt när hon nåddes av beskedet att hon valts till Jazz i Sverige-artist och därmed skulle få släppa skivan.

– Så jag har bara väntat på att få ge ut den. Under tiden har jag börjat skriva ny musik som jag kan spela på konserterna, säger sångerskan, som efter skivsläppet ger sig ut på en Sverigeturné tillsammans med artisten Maia Hirasawa – en turné som landar på Konserthuset i Gävle 17 april.

Tidigare har hon sjungit och spelat piano i Hirasawas band. Nu blir hon dessutom förband.

– Jag hoppas att hennes publik kan tycka om min musik också. Jag tror inte att de skulle komma om det bara stod ”jazzkonsert” på biljetten. Men folk ska inte vara rädda för ordet jazz, det kan vara något annat än vad de tänkt sig, menar Josefine Lindstrand.

Låtarna på ”There will be stars” beskriver hon som ”enkla och melodiösa små berättelser”.

– Jag skrev musiken på mina föräldrars sommarställe vid en liten sjö utanför Eskilstuna, och jag tror att det har gjort att det finns mycket naturkänsla i den.

Låttexterna är dikter av Sara Teasdale, en amerikansk poet som Josefine Lindstrand kom i kontakt med av en slump när hon letade inspiration på biblioteket i Malmö. Egentligen hade hon tänkt skriva egna texter.

– Men så blev jag stormförtjust och började skriva musik till dikterna. När jag såg vissa av dem tänkte jag direkt att ”de här orden vill jag sjunga”, berättar hon.

Sångerskan har varit inblandad i varje liten detalj i arbetet med skivan. Hon har skapat melodier och arrangemang, producerat och varit med och mixat.

– Det är jättenervöst. Jag har varit med om skivsläpp och recensioner innan, men då har man varit så många om det och man har kunnat skratta åt konstiga recensioner. Nu är det min lilla bebis som någon ska tycka till om. Alla känslor är större, åt alla håll.

Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons