Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delvis strålande - men utan större överraskningar

/

För första gången är Bo Kaspers Orkester ensam ute på vägarna. Ensam på så vis att de nu inte har med sig några extra musiker utan uppträder kort och gott som kvartett.

Annons

Konceptet ger höga förväntningar, men förvånansvärt mycket är sig ändå likt i ljudbilden beroende på att de istället använder sig av en del förinspelad musik. Detta tar ibland bort känslan av ett fyramanna band eftersom vi får blås och hela paketet i alla fall.

BKO tar med oss på en resa genom värnplikt, tågluff, sprit, bossanova, kärlek, sex, texter av Popsicle-Andreas, jazz och familj där vi alla sitter i samma bil. Låtar från albumet med samma namn som bänkraden jag sitter på blandas med många lite äldre godbitar. En något nertonad ”En man du tyckte om” tillhör spelningens mer känslosamma stunder. En eloge till kvällens ljustekniker som bidrar till detta.

Någonting som genomsyrar hela konserten är glöden, om man nu vill kalla det så, hos ett band som har gjort i stort sett samma sak i över femton års tid. Allvarligare dialoger med publiken blandas med flams och spontana upptåg. Utan att det blir lekstuga av alltihop känns det avslappnat, faktiskt så avslappnat att det ibland verkar inövat. Till exempel annonserar Bo Sundström låten ”Köpenhamn” för tidigt, varpå de i all hast spelar den ändå. Att trumslagaren Fredrik Dahl och Bo Sundström skulle råka ha köpt samma kostym kvällen till ära, Fredrik på rea, känns osannolikt men blir, liksom allt annat de pratar om, en extra krydda.

Dessa dialoger känns gjorda för att tilltala en medelålders publik, som instämmande skrattar när Sundström erkänner att en hel del sprit ligger och skvalpar på botten av deras låtar. Men när han pratar om kraschade äktenskap och vänder sig till de äldre begår han ett misstag. Förmodligen kan även den yngre delen i publiken relatera till hur det känns när allting går sönder.

Kort och gott är de ett rutinerat gäng. Vi får inga större överraskningar. Det är heller ingenting som förväntas av Bo Kaspers Orkester. Trots allt är de ändå bandet Lagom i landet Lagom.

Mer läsning

Annons