Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Depeche Mode längtar till turnén

/
  • DEPECHE. Martin Gore, Dave Gahan och Andrew Fletcher har blandat in lite analoga syntljud i mixen på nya albumet.
  • DEPECHE. Martin Gore, Dave Gahan och Andrew Fletcher har blandat in lite analoga syntljud i mixen på nya albumet.

Depeche Mode hoppas att de efter snart 30 år fortfarande kan vara relevanta.
I dagarna kommer bandet med sitt tolfte studioalbum, "Sounds of the universe".

Annons

Det är nästan 30 år sedan Depeche Mode slog igenom - i spetsen för den revolutionerande syntmusikvågen i början av 80-talet. Nu har bandet från Basildon lånat lite från bandets första tid.

Andrew Fletcher i Depeche Mode beskriver nämligen det nya albumet som "retrofuturistiskt".

– Vi använde några äldre analoga syntar och mixar det med ett modernt sound, säger han och lägger till.

– Ordet relevant sammanfattar vår inställning 2009. Vi har varit med ganska länge, men vi vill att musiken ska även i fortsättningen vara relevant och betydelsefull.

Depeche Mode befinner sig i en särställning när så många fans varit dem trogna under en lång tid. Martin Gore, Depeche Modes konstnärlige ledare, menar att det ger bandet möjligheten att göra precis vad de själva vill. Och ta långa pauser.

– När vi kommer tillbaka är vi än mer populära, säger han och skrattar.

– Vi kan sälja ut de stora stadionturnéerna nu. Inte ens under höjdpunkten med "Violator"-skivan kunde vi göra det. Det är helt otroligt att vara i den positionen, efter 29 år som band, säger Martin Gore.

Den 3 juli kommer Depeche Mode till Arvikafestivalen. Trots möjligheten att spela på stora arenor som Ullevi i Göteborg väljer bandet att spela på festivalen i Värmland.

– Det ska bli jättekul att spela live och vi har samarbetat med Anton Corbijn igen, vilket kommer att synas på scenen, säger Martin Gore.

Många kritiker har anmärkt på att "Sounds of the universe" skulle vara en återgång till hur Depeche Mode lät tidigare. Men det är ingenting som Martin Gore vill skriva under på.

– Jag funderar aldrig på om ett album ska låta som "tidiga" eller "sena" Depeche Mode. Jag tänker bara på att skriva ett bra album.

Depeche Mode har varit föregångare i syntpopgenren sedan 80-talet och nu hävdar många att vi står inför syntmusikens guldålder. Men Martin Gore håller inte med.

– Varje gång vi släpper ett nytt album vill folk se det som en ny 80-talsvåg eller en ny trend för syntmusiken. Men jag ser det inte så. Elektronica och syntbaserad musik är framtidens musik.

– Nej. Vi tog en paus för några år sedan för att göra lite soloprojekt. Och det var bra - både för bandet och framförallt för Dave (Gahan). Han fick bättre självförtroende som låtskrivare.

Andrew Fletcher bryter in.

– Stämningen i bandet är bra nu. Väldigt bra. Vi längtar alla efter att få ge oss ut på turné igen.

Mer läsning

Annons