Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser ljust ut för The Scrags

/
 • Galet. Det är mycket drama kring The Scrags. Nu far de iväg på Europaturné                och sen släpper de sin debutskiva här hemma. Från vänster Antonio Fryk, Fredrik Berglund, Joakim Forsgren och Janis Lehtinen.

I går for The Scrags mot Holland, deras första anhalt på en en och en halv månad lång Europaturné.


– Överlever alla den här turnén så kör vi på sen, säger trummisen Fredrik Berglund.

Annons

Jo, det är mycket stök och drama kring garagerockpunkbandet The Scrags, som trots utflyttade medlemmar ändå kan kallas ett Gävleband, ”vi är ju fostrade i Gävle”, som Fredrik Berglund säger.

Den som sett The Scrags live nångång vet att utlevelsen är total. De är helt galna allihop, ungefär.

Men det där stöket är mer än så, det gör också att Fredrik Berglund nästan på allvar funderar på om de kommer hem från turnén, som sträcker sig över Holland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Kroatien och Schweiz, i en bit allihop.

– Vi skulle ha åkt redan i våras men då fick Janis handen bruten av en vakt.

– Det var helt stört, vi spelade på Anchor bar i Stockholm och det sjuka är att det är nästan den enda spelning som vi gjort nyktra. Men vakten kom och tryckte upp Janis mot väggen och vred bak hans hand så att den bröts på tre ställen tror jag.

Turnén fick ställas in eftersom det är omöjligt att spela gitarr med gipsad hand. Händelsen är under utredning av polisen.

– Och killen som har bokat den här turnén, han körde ihjäl sig i en bilolycka, säger Fredrik Berglund och konstaterar att det är helt stört det med.

The Scrags har spelat ihop i fem år nu men först i höst släpps deras debutalbum.

– Vi har nog inte varit mogna för det tidigare.

Ulf Rockis Ivarsson har producerat skivan som låter väldigt mycket live, enligt Fredrik Berglund som också är imponerad av den tid och energi som Rockis lade ner på dem.

– Han kom upp och satt på en pinnstol i replokalen och lyssnade och kom med några tips. Och sen gick vi på Svarte Jägaren och hade skitkul.

Albumet är inspelat hos Christian Edgren på Traxton Recording (som ligger bakom skivor med bland andra bob hund, The Hellacopters, Olle Ljungström, och Sci-Fi Skåne) och släpps på Göteborgs-bolaget Alleycat Records.

The Scrags är annars väldigt mycket ett liveband, som sagt. De har spelat på galet många ställen.

– Vi har tagit ganska mycket spelningar som kanske andra band inte skulle ha gjort. Vi har spelat på ställen som Gimo för knappt resan. Men vi har resonerat som att det är bättre att göra det än att sitta här hemma.

De har själva sett till att ordna spelningar i såväl New York som London också.

Och nu är der alltså ute på en rejäl turné.

Som de kanske knappt överlever. De är ett stökigt band, som sagt.

– Det har varit många knytnävsslagsmål, säger Fredrik Berglund.

– Vi är helt enkelt fyra stolpskott som har hittat varann, säger han och berättar att han faktiskt bytte klass när han gick i gymnasiet för att Joakim Forsgren, som spelar bas i bandet, började i hans klass.

– Och jag tyckte illa om Anton också...

Men de hittade varann ändå (”vid nån bardisk nånstans”) och har mot alla odds hållit ihop sen dess. Fast de bråkar väldigt mycket.

– Vi bråkar om allt. Det är alltid skrik i bilen.

– Ja, det är ju det. Vi får se till att inte vara upp i varann hela tiden. Jag tar med mig brädan och ska skejta lite. Men då kanske jag bryter nån fot...

När de är hemma igen sen är ett gäng släppfester bokade. I början av december blir det Gävles tur.

Om de överlever, som sagt.

Mer läsning

Annons