Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömfesten kickar igång för 18:e året

För 18 år sedan arrangerades en fest för att synliggöra utvecklingsstörda. Festen hade inget särskilt namn då men kom att heta Drömfesten och är idag något alla Sandvikenbor är mer än bekanta med. På fredagen och lördagen fylls Drömfabrikens gård med artister igen.

Annons

Drömfesten drar igång för 18:e året i rad. Drömfabrikens grundare Per Almén och Bosse Larsson står som vanligt bakom evenemanget.

Tältet är uppställt och träbänkarna på plats. När Arbetarbladet besöker Drömfabriken värmer dessutom barnen som ska gå i karnevaltåget under torsdagen upp i lokalerna med diverse cirkuskonster – som att gå på lina eller jonglera till exempel.

Per Almén är tillsammans med Bosse Larsson grundare av Drömfabriken som är en mötesplats för utvecklingsstörda och normalstörda. Sen 1998 har dock Drömfesten gett kooperativet möjligheten att skapa möten med andra som inte vanligtvis söker sig till Drömfabriken.

– På fredag och lördag finns det ett fokus på att få hit folk utifrån för att träffa alla fantastiska människor vi har här, säger Per Almén.

Dragplåstren är lokala storheter som Fanny Mae & The Dynamite Believers och Rikard Sjöblom men också Stockholm/Västervik-bandet Abalone Dots. Givetvis spelar också husorkestern Jappz dubbla gånger, både torsdag och lördag. Per Almén själv gillar Rikard Sjöblom.

– Han är så bra att han borde få stryk – om det nu inte var så att han var så ödmjuk och snäll. Nej men skämt åsido, han är bara bäst helt enkelt och det är kul att han spelar här hos oss, skrattar han.

– Sen är det kul att det är en hel drös med riktiga debutanter också. Det finns dessutom rutinerat folk som "debuterar" i nya konstellationer.

Vad får er att fortsätta med Drömfesten efter 18 år?

– Det är otroligt roligt. Det mesta är kul bara, det är väl därför man fortsätter. Sen hänger såklart en del på vädret, som med allt annat under sommaren.

Angående "debutanterna" – där finns bland annat KingsGarden (Ja, det ska faktiskt skrivas ihop det viset) som precis släppt en självbetitlad skiva med covers och ett eget spår. De beskriver sig själva som ett gäng rutinerade musiker som hittat "ett nytt kreativt band att utvecklas i" i ett pressmeddelande Arbetarbladet tagit del av.

Bandet KingsGarden från Sandviken gör sin första spelning på Drömfesten – men det är ett gäng rutinerade Sandvikenmusiker det handlar om.

– Vi testade ett par rep i början av februari och hittade gung och flyt i spelet direkt och efter tre månader känner vi att vi är osedvanligt samspelta, konstaterar bandet vidare i samma pressmeddelande.

Bandet som består av Roland Billner, Lennart Östblom, Göran Ekman och Christer Hagström – all med rutin från flera andra Sandvikenkonstellationer – har lustigt nog ingen jättetydlig koppling till Kungsgården utanför Sandviken. Men hälsar att "Nåt ska väl ett band heta".

Artister fredagen: Ulf Johansson-Werre, Jim Frid & co, Lisa Lystam, The Hillstreams, Lucky Losers, Emmy Lou & The Rythmboys

Artister lördag: Cissi Karlsson, The Mellansvenska Tomteorkestern, Yonder, Jappz, KingsGarden, Fanny Mae &The Dynamite Believers, Abalone Dots, Bailed Out Blues Band, Rikard Sjöblom, Nike & Röda orkestern

Mer läsning

Annons